keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Tuutulaulut ja ristiäisvirret

Nyt kun Mymmeli on alkanut melko useinkin taistelemaan unta vastaan, olen huomannut, että laulaminen auttaa. Yleisesti ottaen en tykkää laulaa, koska en osaa. Mutta jos se rauhoittaa pikkuisen, niin lauletaan sitten. :) Ainoaksi ongelmaksi on muodostunut se, etten enää muista juuri minkään laulun sanoja! Ennen osasin vaikka mitä, mutta nyt muistan sanoja sieltä täältä tai korkeintaan ensimmäisen säkeistön. Ainoat laulut, joista olen muistanut vähän enemmän, on joululaulut. Niitä Mymski onkin nyt sitten saanut kuunnella. Ja onhan ne nyt ihan ajankohtaisiakin. :)

Eilen mieleeni muistui meillekin lapsena laulettu "Tuu tuu tupakkirulla". Ja se oli ihan täysi hitti! Mymmeli rauhoittui samantien kun laulun aloitin ja silmät painui kiinni. Laulamista vaan ei saanutkaan heti lopettaa tai kitinä alkoi uudestaan.

Vanhempamme lauloivat meille lapsena iltaisin usein kappaleen "Sininen uni". Tykkäsin siitä todella paljon, vaikka enemmän ehkä kuitenkin tykkäsin siitä, että meille laulettiin. Pitäisi siis opetella myös tuon laulun sanat, siinä kun olisi vähän enemmän säkeistöjä kuin tupakkirullassa. :) Tavoitteena on myös oppia uudestaan ainakin näiden laulujen sanat: "Ihme ja kumma", "Lintu", "Hyvin hiljaa" ja "On laiva valmiina lähtöön". Olisihan niitä varmasti vielä vaikka mitä, kun vaan muistaisi! Täytyy varmaan kaivaa nuottikansio esiin ja ruveta etsimään sieltä sopivia lauluja. Ja voisihan sitä viuluakin soittaa pitkästä aikaa, siinä tulisi kerrattua sanojakin samalla. :)

Samalla aloin miettimään, mitä virsiä lauletaan ristiäisissä. Ihan perinteisimmät "Suojelusenkeli" ja "Ystävä Sä lapsien", vai jotain muuta? "Suojelusenkelistä" olen aina pitänyt todella paljon ja sitä soitan paljon myös viululla. Myös "Herra, kädelläsi" on kiva, samoin kuin tuo "Ystävä Sä lapsien". Mieleeni muistui kuitenkin myös mummini meille laulama ilmeisesti "Jumalan helmassa". Sanat menevät näin:

"Satatuhatta tähteä loistaa, joka ainoan tuntee Hän. Joka perhosen nimeltä kutsuu ja kukkasen pienimmän.

Ei ainutta tähteä kukkaa, voi Jumala unhoittaa. Ja maailman kaikki lapset Hän helmaansa kokoaa."

Mietin vain, tunteeko kukaan muu tuota laulua..? Itse en tosiaan tykkää laulaa varsinkaan muiden kuullen, joten en tosiaankaan haluaisi ristiäisissäkään olla papin lisäksi ainoa, joka laulaa. :D Tuosta laulusta tulee kuitenkin mieleen hyviä muistoja ja kuulen vieläkin laulun korvissani nyt jo edesmenneen mummini laulamana.

Nyt kun kirjoitin tätä postausta, mulla oli jäänyt telkkarista päälle Ylen Uutisikkuna, jossa puhuttiin juuri siitä, mitä vauva kuulee ja ymmärtää esim jo raskausaikana ja erityisesti äidin laulusta. Puhuttiin myös tästä videosta, jossa on kuvattu vauvan kasvoja äidin laulaessa. Aika hellyyttävää katseltavaa. :) Toivottavasti siis onnistun linkkaamaan videon tähän...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti