keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Lapsen herkuttelu

Olen jo jonkin verran pohtinut sitä, miten Lotta saa tulevaisuudessa herkutella. En toki kuvittele, että pystyisin pitämään lapseni täysin erossa kaikista herkuista, eikä se todellakaan ole tarkoituskaan. Olisin kuitenkin tyytyväinen, jos herkuttelun aloittaminen tapahtuisi mahdollisimman myöhään ja pysyisi kohtuullisena.

Aikoinaan vanhempani "pitivät isoveljeni erossa" herkuista ja tästä olen ollut aikuisiällä kateellinen. Kuinka ihanaa olisikaan, kun ei tykkäisi limsasta, karkista, jäätelöstä, kakusta.... Ei tarvitsisi kieltää itseltään herkkuja, kun niitä ei edes tekisi mieli. Okei, karkista olen melko hyvin onnistunut itseni vieroittamaan, mutta toisinaan tulee niitäkin popsittua. Heikkouteni on sipsit ja limsa... Jos jättäisin sipsit ja limsan kokonaan pois, laihtuisin varmaan monta kiloa. Huoh, miksi se on niin vaikeaa?! Minulta puuttuu itsekuri tällaisissa asioissa...

Tiedän, että jotta Lotta pysyisi erossa herkuista, pitää meidänkin pysyä. Yritän jo nyt lopettaa herkkujen kotiin kantamisen, jotta sitä ei tarvitse tehdä sitten kerralla, kun Lotta alkaa ymmärtää asioita enemmän. Olen epäonnistunut aikeissani... Eipäs! Tällä viikolla en ole ostanut MITÄÄN herkkuja, jes! Toisaalta, nyt on vasta torstai... Ehkä toivoa kuitenkin vielä on. Luulenpa, että myös varsinkin isovanhemmat ovat suuressa roolissa herkkujen välttelyssä (ja nyt mummot ja papat korvat hörölle ja silmät suurelle!). Useinhan isovanhemmat hemmottelevat lapsenlapsiaan ja tarjoavat lapsille milloin karkkia, jäätelöä, limsaa tai muita herkkuja. Ok, se on ihan kivakin juttu, kun se pysyy kohtuuden rajoissa. Ja kun vanhemmat ovat herkuttelusta samaa mieltä. Voin sanoa suoraan, että kyllä minä loukkaantuisin, jos me ei vielä olla annettu Lotalle "mitään hyvää" ja joku muu antaa. Tästä esimerkkinä erään tuttuni tapaus: vanhemmat eivät olleet antaneet lapselleen koskaan limsaa. Normaalisti he ottivat esimerkiksi hampurilaispaikassa juotavaksi vettä, mutta kerran perheen isä epähuomiossa ottikin Fantaa. Tyttö ihmetteli, mitä keltainen juoma on ja vanhemmat kertoivat sen olevan aikuisten juomaa, mutta että tyttö saisi sitä nyt maistaa. Maistettuaan tyttö totesi, että kyllä hän on sitä juonut aina mummon kanssa. o_o

Muistan omasta lapsuudestani, kuinka mummi aina pilkkoi porkkanoita, mandariineja, omenoita jne kulhoon ja toi meille lapsille. Miten hyviltä ne maistuivatkaan! Samoin muistan, kuinka herkullisia pikkuletut olivat mummolassa. Herkutella voi siis terveellisestikin. Ja totta kai välillä saa pistää suun makeaksi ihan oikeastikin, ei siinä ole mitään pahaa.

Voi olla, että mieleni vielä muuttuu ja Lotasta tulee vanhempiensa kaltainen herkuttelija. En kuitenkaan aio opettaa Lottaa syömään esimerkiksi karkkia. Jos hän sitä jossain maistaa ja siitä tykkää, ja karkkia aletaan meilläkin syödä, niin sitten se on niin. Edelleenkin pidetään mielessä sana kohtuus ja herkutellaan sen puitteissa.

Ja koska olen nainen, pidän oikeutenani muuttaa mieltäni! Enhän minä edes tiedä vielä mitään lasten kasvatuksesta ja kenties tulen huomaamaan, että herkut ovat olennainen osa meidänkin elämää. ;) Aika näyttää, kuinka meidän käy. :)

4 kommenttia:

 1. Mä olin aika jyrkästi kaikkea herkuttelua vastaan ja oon sitä osittain edelleen. En osta Niilolle mitään omaa pullaa tai leivosta, en jäätelöä, en karkkeja, en keksejä. Mutta jos itse syön(tyhmästi pojan nähden) niin annan maistaa. Pyrin herkuttelemaan silloin kun Niilo ei näe, niin vältytään siltä kiljumiselta ''mäkin haluun'' mikä tapahtuu joka kerta.. :D Mutta tosiaan.. en opeta karkkipäivälle tai anna karkkia, suklaata on tainnut muutaman kerran ihan minimaalisen murun saanut maistaa mutta karkkia en anna.

  Jäätelö (vanilja) on varmaan ainoa herkku minkä sallin lepsusti esimerkiksi kesällä sitten :) Muuten tosissaan niin minimissä kun voi. Pillimehujakin koitan välttää ja ostan mieluummin jonkun välipalajuoman tai smoothien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma esimerkki onkin varmasti suurimmassa roolissa tässä asiassa. Täytyy nyt siis pitää itsensä kurissa ja lopettaa se herkuttelu (tai ainakin vähentää)! ;)

   Poista
 2. Itse olen ajatellut, että herkut kuuluvat elämään, mutta niiden rooli ei ole suuri. Eli ajoittain saa herkutella, mutta ei tosiaankaan joka päivä, eikä joka viikkokaan. Meillä ei pienenä ollut karkkipäiviä, karkkia sai satunnaisesti. Ja mielestäni tuo tyyli on hyvä. Nyt aikuisenakaan ei ole itselläni ollut intohimoa ostaa karkkia juurikaan, minkä uskon johtuvan juuri tuosta. Tosin raskaus meni ja pilasi kaiken, ja nyt herkuttelen vähän liikaakin, mutta yritän vähentää herkkuja! :D Ja juurikin, että janoon juodaan vettä ei mehua tai limsaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa kyllä hyvältä systeemiltä ja toimivaltakin. :) ja kyllä, raskaus lisäsi myös omaa herkuttelua, mutta onneksi olen saanut sitä jo vähennettyä. Vaikka vielä ehkä kannattaisi vähentää lisää. ;)

   Poista