maanantai 24. helmikuuta 2014

Mitä vanhempainvapaan jälkeen?

Niin. Asia pyörii mielessä aika ajoin. Mitä sitten, kun vanhempainvapaa päättyy? Palaanko takaisin töihin ja laitetaanko Lotta hoitoon? Vai jäänkö kotiin? Vanhempainvapaani loppuu heinäkuussa, joten onneksi minulla on vielä hetki aikaa pyöritellä näitä asioita. Vaikka tuskinpa ne siitä sen kummemmiksi miettimällä muuttuvat.

Minähän nimittäin haluaisin jäädä kotiin. En haluaisi laittaa Lottaa hoitoon niin pienenä, reilun 9 kuukauden ikäisenä. Mitä sitten mietin asiassa, jos kerran haluan jäädä kotiin? No rahaapa tietenkin. Kotihoidontuki ei nimittäin päätä huimaa. Saisin sillä maksettua oman osuuteni tämänhetkisestä vuokrasta (joka on pieni). En muuta. Tai saisin sillä koirille ruokaa ja ehkä viikoksi meillekin. En muuta. Ainakaan bensaan se ei riittäisi, eli olisin sitten tosissaan kotona. Entäpä jos me ostetaan talo? Pystynkö minä osallistumaan lainanlyhennyksiin lainkaan? Tuleeko elämästä (taas) yhtä säästämistä? Ollaan vasta juuri lopetettu opiskelu ja päästy oikean palkan makuun, pitääkö nyt taas alkaa elää pienesti ja laskea joka sentti?

Onhan Joni sentään töissä. Ehkä me pärjättäisiin Jonin palkalla ja mun tuilla? Me ollaan voitu elää suhteellisen mukavasti nyt, kun ollaan molemmat oltu töissä tai kun mun tuet on perustuneet ansioihin. Ei sitä rahaa silti yli ole jäänyt ja kaikki yllättävät isot kulut edelleenkin horjuttaa meidän taloutta. Osattaisiinko me muuttaa kulutustottumuksiamme yhden palkansaajan kukkarolle sopivaksi, vai stressaannuttaisiinko me siitä, ettei rahaa koskaan ole?

En myöskään halua palata entiseen työhöni. Vaikka suurin osa työkavereistani olivatkin mukavia, ei ilmapiiri muutoin ollut lainkaan sellainen, jollaisessa haluaisin viettää 40 tuntia viikosta. Kuinka jaksaisin pitää huolta Lotasta, jos perjantai-iltana alan stressata maanantaita ja töihin menemistä? Jos joka aamu joudun pakottamaan itseni töihin ja joka ilta olen aivan poikki? Onko rahan tienaaminen niin tärkeää, että poltan itseni loppuun, enkä voi olla täysin läsnä Lotalle edes vapaa-ajallani?

Törmäsin viikko sitten kaupassa yhteen työkaveriini. Hän kyseli, milloin tulen takaisin ja kun sanoin, etten haluaisi vielä kesällä tulla, mutten tiedä onko minun taloudellisesti mahdollista jäädä kotiin, hän sanoi asian, joka minunkin ehkä kannattaa pitää mielessä. Kaikkia asioita ei voi mitata rahassa.

Tiedän, että tulemme toimeen pienemmillä tuloilla, koska olemmehan tulleet ennenkin. Kysymys onkin ehkä enemmän halusta kuin kyvystä. Luulenpa, että haluni olla Lotan kanssa kotona voittaa kuitenkin halun voida ostaa Snellmanin jauhelihaa Rainbow:n sijaan (tai no me kyllä ostetaan joka tapauksessa Rainbowta :D). Ehkä me löydetään tapa, jolla minä voin jäädä kotiin ilman, että jokaista senttiä tarvitsee laskea. Sitä ainakin toivon.

Kaikkien näiden ajatusten keskellä päällimmäiseksi nousee joka kerta se, että Lotta kasvaa hirmuista kyytiä ja minä haluan viettää aikaa Lotan kanssa niin paljon kuin mahdollista.

Opiskelin amk:ssa neljä vuotta melkoisen tiukalla tahdilla. Sen lisäksi tein koko opiskeluajan töitä ja oli pätkiä, kun minulla ei ollut yhtään vapaapäivää kahteen kuukauteen. Ehkä minunkin olisi nyt aika ottaa rennommin ja nauttia Lotan vauva-ajasta täysillä. Olla kotona ja olla ennen kaikkea äiti, eikä miettiä töitä. Nythän kotona olemiseen on loistava mahdollisuus ja mitä parhain syy! Töitä ehtii varmasti tehdä myöhemminkin. :)

Loppuun vielä hieman kuvia meidän päivästä. Laitoin Lotalle tänään joululahjavaatteet ja voi ei kun se näyttää isolta tytöltä jo! En kestä!




Lotta sai muuten eilen elämänsä ensimmäisen ystävänpäiväkortin. :)


4 kommenttia:

  1. Mä ite haluisin olla Danin kanssa kotona mahollisimman pitkään, mut tosiaanki, kun kotihoidontuki on niiiin pieni nii mahollista kotona olemiseen tuskin ei oo ku ens syksyyn! :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, se on kyllä inhottavaa, ettei välttämättä oo vaihtoehtona edes jäädä kotiin pienelle tuelle...

      Poista
  2. Kerran jo kommentoin, taisi jäädä johonkin matkalle...
    Kun mietit tulevaisuutta, niin muista, että kunnallista päivähoitopaikkaa pitäisi hakea 4 kk ennen tarvetta. Yllätti ainakin minut tuossa vaiheessa ihan täysin. -Maikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, no eipä oo kyllä tullut mieleenkään että noin aikasin jo! Oon kauhistellut sitäkin kun töihin pitäis ilmottaa 2 kk ennen kun jää hoitovapaalle (tai irtisanoutuu). Lisää pohdittavaa siis, kun ei voikaan sit tehdä nopeita ratkaisuja jos vaikka sais muita töitä jossain vaiheessa...

      Poista