keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Nukkuminen

Ei oo varmaan ollut montaakaan postausta, jossa en olis vähintäänkin viitannut miedän nukkumisiin. Nukkuminenhan on nimittäin aina tuntunut olevan vaikeaa Lotalle. Tai no, kyllähän se esimerkiksi silloin koliikin aikana ihan hyvin nukkui sitten, kun nukahti.


Pitkään Lotta piti nukuttaa syliin ja sänkyyn laskettaessa huuto alkoi 0-20 kertaa, jolloin piti aina nukuttaa uudestaan syliin ja toivoa, ettei heräisi huutamaan enää uudestaan. Nyt jo jonkin aikaa Lotta on nukahtanut omaan sänkyynsä, vaihtelevalla menestyksellä, mutta syliin ei ole enää tarvinnut nukuttaa (paitsi pahimman flunssan aikana).Jossain vaiheessa kokeiltiin, josko kapalo toisi meille apua. Kai se jonkin verran auttoikin, varsinkin kylässä ollessa uni tuli helpommin tiukassa käärössä. Tällä hetkellä käytössä on pari viikkoa ollut unipussi, joka on toisille pelastus, mutta enpä oo kyllä silläkään huomannut olevan eroa meidän neidin nukkumisessa.

Kapaloitu Lotta

Nukkumaan yöunille Lotta menee klo 19. Joinakin iltoina, kuten toissapäivänä ja eilen, typy nukahtaa minuutissa. Toisina iltoina nukuttamiseen menee lähemmäs kaksi tuntia. Joinain iltoina riittää, että Lotan laskee sänkyyn. Välillä saa ihan poistua huoneesta ja Lotta nukahtaa sänkyynsä omia aikojaan. Välillä Joni tai minä jäädään Lotan sängyn vierelle istumaan tai makaamaan meidän sänkyyn. Toisinaan, varsinkin viime aikoina, Lotan rintakehän päällä pitää pitää kättä. Tai pitää Lottaa kädestä kiinni. Joskus Lotta rauhoittuu lauluun. Soittorasia on Lotalle tärkeä, nallen unihatulla Lotta hieroo silmiään ja pitää siitä tiukasti kiinni.

Rakas soittorasia

Välillä mikään ei tunnu auttavan. Nukkumaanmeno on yhtä pelleilyä. Lotta saattaa vaatia minut vierelleen, muttei kuitenkaan ala nukkumaan, vaan yrittää pyöriä ja kontata ja ryömiä, ja katselee tutkivasti ympärilleen kaikkea näkemäänsä.Tällaiset illat ovat raskaita ja turhauttavia. Mulle on ok istua Lotan vieressä ja pitää kädestä kiinni hänen mennessään nukkumaan. Mutta kun istun siellä ja Lotta touhottaa kaikkea muuta, ei sitä pelleilyä jaksa kauaa katsoa. Kun ajattelen, että jätän Lotan sinne itsekseen touhuamaan, alkaa huuto saman tien kun huoneen ovi sulkeutuu. Kun palaan, hiljenee Lotta sillä sekunnilla, mutta tuijottelu ja touhuilu jatkuu. Nukahtamiseen ei vaikuta se, miten päiväunia on nukuttu, ollaanko oltu kotona vai menossa, moneltako aamulla on herätty. Illalla nukahtaminen on täysin tuurista kiinni.


Alkuillan/-yön Lotta nukkuu yleensä hyvin. Ensimmäisen kerran Lotta herää vaatimaan maitoa noin klo 00.30-1.30, tosin viime aikoina tuohonkin väliin on mahtunut yksi herätys. Myös kolmelta syödään ja toisinaan vielä viiden kuuden aikaan. Yleensä yöllä Lotta ei onneksi ole juurikaan hereillä, sen että saa pullon suuhun ja nukahtaa sitten saman tien masun ollessa täynnä. Tällä hetkellä maitoa menee yöllä isot määrät, yhdellä kerralla Lotta syö noin 100-200 ml ja yön aikana yhteensä noin puoli litraa. Edes päivällä Lotta ei syö noin paljoa maitoa, joten kai sillä nälkä on. Enkä mä kyllä tiedä, missä välissä se ehtisi sitä maitoa päivällä syödäkään, kun viiden kiinteän ateriankin mahduttaminen päivään niin, että Lotta olisi ruokailuhetkellä jopa hieman nälkäinen, on haasteellista.


Isin kainalossa uni maistuu

Aamulla ylös pinkaistaan yleensä klo 6-7. Ensimmäiset unet maistuu parin tunnin päästä heräämisestä, tosin nyt joitakin kertoja nuo puoli tuntia kestävät unet on jääneet pois. Eilen oli taas sellainen aamu, ettei mitään järkeä... Lotta heräsi klo 6 jo valmiiksi väsyneenä, muttei suostunut nukahtamaan uudestaan. Klo 8 meno oli sen mukaista, että lähdettiin unille, Lotta nimittäin vain kiukkusi ja huusi. No, eihän se nukkuminen sitten taaskaan kuulunut Lotan suunnitelmiin ja Lotta raivosi aivan hulluna. Koska Lotta oli silminnähden todella väsynyt, päätin, etten anna periksi vaan laitan sen nukkumaan. Reilun tunnin Lotta huusi aivan suoraa huutoa. Mä en vaan yksinkertaisesti jaksanut, kun mitkään silittelyt, laulut tai musiikit ei auttaneet, ja jätin Lotan sänkyyn huutamaan. Kun huuto yltyi liian kovaksi, kävin nostamassa syliin rauhoittumaan. Sänkyyn laskiessa huuto jatkui samanlaisena. Jossain vaiheessa edes syli ei auttanut. Lopulta, tunnin huutamisen jälkeen Lotta viimein suostui rauhoittumaan, kun pidin häntä kädestä, ja nukahti. Mutta tuo todellakin vain vahvisti mun ajatusta siitä, etten aio ainakaan vielä aloittaa unikoulua. Mä en todellakaan jaksa kuunnella tuollaista huutamista yöllä, en mitenkään päin, enkä varsinkaan jos sitä kestää useamman tunnin useana yönä. Tiedän, että kun sitä jaksaisi muutaman yön, pitäisi tilanteen helpottaa merkittävästi. Mä vaan en ensinnäkään usko, että Lotan kanssa päästäisiin muutamalla yöllä, oon sata varma että siihen menisi vähintäänkin viikko. Ja toisekseen, Lotta ei syö mun mielestä päivällä niin paljon kiinteitä, että voisin olettaa, ettei sillä oikeasti ole yöllä nälkä. Varsinkin kun se syö yöllä niin paljon. Tokihan siinä ollaan sitten oravanpyörässä: kun yöllä tankataan niin eihän sitä ruokaa päivällä jaksa niin paljoa syödä. Mutta ainakin toistaiseksi vielä jaksan ennemmin herätä joka yö 3-5 kertaa ja tyrkätä tuttipullon suuhun, kuin kuunnella monta yötä useita tunteja sydäntä ja korvia raastavaa huutoa. Kai se joskus alkaa nukkua täysiä öitä... Ja oon sitäpaitsi kehittynyt melkoisen hyväksi noissa yösyötöissä. ;) Istun oman sänkyni laidalla, nojaan pinnasängyn laitaan, pidän toisella kädellä pulloa ja toisessa on tutti. Oon nyt monta kertaa nukahtanut siihen ja herännyt, kun tutti tippuu lattialle. Kaikki hetket nukkumiseen on käytettävä hyväksi! :D

Huomentaa!!!

Kaikeksi onneksi ollaan päästy eroon niistä monista monista puolen tunnin päiväunista. Lotta nukkuu tällä hetkellä yleensä kahdet tunnin-kahden päikkärit, välillä unta saattaa riittää lähemmäs kolmekin tuntia. Tää on mun mielestä niin paljon parempi, koska nuo puolen tunnin unet tuntui niin turhilta ja Lotta oli koko ajan väsynyt. Ja koko ajan sai olla nukuttamassa ja sitten kun se nukahtaminen ei aina ollut mitenkään vaivatonta, niin todellakin sopii paremmin tämä uusi systeemi.


Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että nukkuminen tuottaa meille tuskaa. Eikä nämä helteet kyllä ainakaan helpota asiaa. No, yritän pysyä positiivisena ja ajatella, että kai se viimeistään rippikoulussa jo osaa nukkua kokonaisia öitä. Tosin silloin varmaan on kuvioissa sit jo jotkut muut yöjuoksut. :D

kuva

Toistaiseksi siis kuuntelen kadehtien niiden tarinoita, joilla on nukuttu 12 tunnin yöunia kolmekuisesta lähtien ja kauhulla niiden, joilla kokonaiset yöt ovat tulleet vasta lähempänä kolmea vuotta...

Näihin kuviin ja tunnelmiin...

10 kommenttia:

 1. Meillä meni maitoa myös vähän aika sitten 3 desistä kuuteen desiin yöllä. Nyt oon ottanu illalla Lumin huoneeseen tuttipullollisen vettä ja neidin herätessä yöllä anna sitä enkä maitoa. Kun maitoa meni 200ml kerralla, riittää vedestä 10-30ml ja taas ollaan unessa ja rauhoituttu! Luulen että nopea rauhoittuminen liittyy myös siihen että mun ei tarvitse tehdä sitä maidon haku reissua keittiöön (joo on niin hurjat välimatkat täälä meijän kolmiossa...) ,mutta siis Lumi ei kerkeä kunnolla heräämään vaan saa heti kurkun kostuketta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kokeilin myös jossain vaiheessa tota vettä, mutta Lotta sai jo siitä niin hirveet hepulit, että jatkoin maidolla. :D nyt kun on lämmintä niin oon antanut yölläkin vettä, ja jos annan väärän pullon niin Lotta kyllä ilmoittaa siitä, eli jos annan vettä kun haluaa maitoa tai toisin päin, on huuto taattu. Ei oo helppoa ei :D

   Poista
 2. Ääääh, tsemppiä! Meillä Ellun kanssa nukkumaan meno oli aika kamalaa ensimmäiset kuukaudet, mahakivut, yliväsymys ja vahva tahto tuottivat välillä noita kahden tunnin nukutusoperaatioita... Meillä auttoi se että illat rauhoitettiin, telkkari pysyi kiinni ja iltarutiinit hoidettiin just samassa järjestyksessä. Siitäkään apu ei tullut heti, mutta parin viikon päästä, ja nykyään voidaan viettää iltaa miten halutaan ja nukkumaan käyminen (hyväntuulisen) tytön kanssa kestää max. 10 min. Että aika auttaa, yrittäkää vaan jaksaa! <3

  Suosittelen lukemaan Anna Wahlgrenin Lapsikirjan. Kaikkea en siitä allekirjoita, mutta siinä on joitain ihan tervehenkisiä ja herätteleviä ajatuksia lasten unesta ja arjen järjestämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin illat kyllä pyritään hoitamaan saman kaavan mukaan, vaikka toisinaan poikkeuksiakin tulee kun iltapuuhat pitäisi aloittaa klo 18 ja silloin saatetaan olla vielä jossain menossa, vaikka tietenkin pyritään olemaan jo tuolloin kotona.

   Kiitos kirjavinkistä, täytyypäs selvitellä josko se löytyisi vaikka meidän kirjastosta. :)

   Poista
 3. Heippa! Meillä on täällä toooodella haastava nukutettava 5kk ikäinen tyttö. Hirveällä työllä pitää ensin saada yliväsynyt neiti nukkumaan ja sitten nukkuu sen puoli tuntia! Argh. Ja sitte taas väsyttääki ja alkaa sama rumba alusta... Oisko vinkkejä miten tosta puolen tunnon kirouksesta pääsis eroon??
  - L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa oliskin! Joku sanoi, että lyhyet unet vois johtua siitä, ettei malta nukkua kun meillä ne alkoi silloin kun Lotta oppi ryömimään ja konttaamaan. Ihan yhtä yllättäen kuin puolen tunnin päikyt meillä alkoi, ne loppuikin, syytä en tiedä. Tosin kyllä vieläkin välillä nukutaan vaan puoli tuntia, kuten tänään ensimmäiset unet. Vielä pienempänä Lotta saattoi nukkua 10-15 min kerrallaan, eli meillä on kyllä aina ollut melkoisen haasteellista, kaksi kertaa on neitokainen tainnut nukkua jopa neljän tunnin päikkärit. Joten valitettavasti mulla ei kyllä oo vinkkejä unien pidentämiseen, meillä ei ainakaan auttanut edes se, että jätti väliin yhdet unet ja pidensi hereilläoloaikaa... Hurjasti tsemppiä, toivottavasti teilläkin pian helpottaa!

   Poista
 4. Voi jaksamista Tuija! Oot kyllä superäitu kun jaksat noin hienosti! Ne unet, miksi nukkuminen on vauvoille niin vaikeaa!?

  Mä muuten niin tiedän tuon kun nukahtaa kesken yösyötön. Ei ollut meillä ihan yksi, kaksi kertaa kun nostin tytöt sitteriin syömään, tuin pullot ja heräsin tunnin päästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitä oon kyllä itsekin miettinyt, että miten se nukkuminen voikin olla noin vaikeeta...

   Toisaalta, oon kyllä itsekin huono nukkumaan ja häiriinnyn helposti, enkä oikein osaa nukkua päiväuniakaan. Siksi oon niin ylpee, että oon "oppinut" nukahtamaan kesken syötön ja istualleen! :D johtuu kyllä tietenkin väsymyksestä, mutta silti, oon kyllä kehittynyt tossa nukkumisessa, vielä kun Lottakin kehittyis. ;)

   Poista
  2. Mäkin olen muuten tosi huono nukkumaan ja nukahtamaan. Ehkäpä se on perinnöllistä...

   Poista
  3. Jos on perinnöllistä niin ei olis kyllä sen tarvinnut periytyä...

   Poista