perjantai 6. kesäkuuta 2014

Luonteenpiirteet: empaattisuus

Ajattelin kirjoitella hieman muutamasta luonteenpiirteestä. Pääasiassa käsiteltävät luonteenpirteet ovat joko sellaisia, joita koen itselläni olevan tai sellaisia, joita toivoisin omaavani. Tokihan varmasti sivutaan myös Jonin luonteenpiirteitä ja pohditaan, minkälainen luonne Lotalla on.

Empatia on perusmerkitykseltään myötätuntoista eläytymistä. Empaattinen ihminen samaistuu herkästi toisen ihmisen tunnereaktioihin ja pystyy asettumaan toisen ihmisen asemaan helposti. Sympatia/myötätunto taas tarkoittaa toisen henkilön mielihyvän kokemista omana mielihyvänä tai tuskan ja mielipahan tuntemista mielipahana. Wikipedia

Koen itse olevani hyvinkin empaattinen, joskus ehkä liiankin. Minun on helppo samaistua muiden ihmisten tunteisiin, etenkin surullisiin. En tiedä onko se välttämättä empatiaa, mutta olen joskus mm. surrut ja itkenyt sitä, että maailma on niin paha paikka: ihmiset sotii ja tappaa toisiaan, on nälänhätää, luonnonmullistuksia jne. Vaikkakin toisinaan mietin liikaakin, miltä jostakin toisesta ihmisestä tuntuu, jos itse teen jotakin tai päädyn johonkin ratkaisuun, on empaattisuus yksi luonteenpiirteistäni, joista pidän. Ja jonka tunnistan. Koska empaattisuus on niin vahva osa minua, toivoisin, että voisin hyödyntää sitä työelämässäni. Toistaiseksi kuitenkaan kaupan kassa, toimistotyöt tai insinöörin hommat eivät ole vaatineet empaattisuutta, joten sitä "oikeaa" työpaikkaa odotellessa... 

Tein Ellien testin, joka mittasi empaattisuutta. Tässä tulokseni: "olet sympaattinen ja tunnet herkästi myötätuntoa. Osaat hyvin asettua toisen ihmisen asemaan ja usein ystävän tunnetila tarttuu myös sinuun". Aika lailla tähän tapaan olen itsekin ajatellut, joten osuva testi siis.

Kysyin myös Jonilta, ajatteleeko hän olevansa empaattinen. Vastaus oli, että on joskus ollut enemmänkin, mutta tällä hetkellä aika lailla fifty-fifty: on ja ei ole. Selkeää. :D Samainen testi oli kuitenkin sitä mieltä, että Joni on nimenomaan empaattinen: "olet herkkä vaistoamaan ihmisten tunteita ja sinulla on myös kyky asettua toisen asemaan. Olet sosiaalisesti taitava. Saat monta kertaa esimerkiksi epätoivoisen ystävän hyvälle tuulelle toiminnallasi".

Useinhan vauvat itkevät myötätuntoitkua kuullessaan toisen vauvan itkevän. Lottakin tekee tätä JOSKUS, varsinkin pienempänä, mutta harvemmin enää. Lotta kyllä rupeaa katselemaan ympärilleen, mistä itku kuuluu, mutta harvemmin itse yhtyy siihen. Niinpä eräs kauppareissu jonkun vauvan itkiessä lähellämme ja Lotan pyöritellessä päätään pohdiskelin, onko tämä merkki siitä, ettei Lotta ole empaattinen. Onko Lotta tunne-elämältään "köyhempi"? Jonin vastaus kysymykseen oli se, että hyvä vain ettei itke muiden takia, ei sitä joka asiasta kannata itkeä. Ehkä kuitenkin empaattisuus olisi ollut juuri se luonteenpiirre, jonka olisin suonut Lotallekin kehittyvän. Mutta ehkei tuo myötätuntoitkun puuttuminen kuitenkaan vielä näin kahdeksankuisella kerro kaikkea, ehkä meillä on vielä toivoa. ;) Ja ehkei se vähemmän empaattinen olemus ole lainkaan pahasta, itsestä ainakin joskus tuntuu, että murehdin muiden murheita aivan liikaa.


2 kommenttia: