keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Voihan turvaistuin!

Muutaman viime päivän ajan mä olen tuskastellut edelleen turvaistuinhankinnan parissa. Olen kolunnut nettiä ylös ja alas, tutustunut vähintään kymmeneen eri istuimeen, hylännyt istuimia joko isofixin tai asennussuunnan takia, törmännyt uudestaan jo hylkäämääni istuimeen ja unohtanut, miksi sen olinkaan hylännyt, hylännyt sen uudestaan samoista syistä, etsinyt ja etsinyt, päätynyt kaksi kertaa melkein ostamaan yhden istuimen ja silti alkanut taas jahkaamaan hankinnan kanssa.

Kirjoitin jo aiemmin turvaistuimen hankinnasta tässä postauksessa. Se, mitä istuimelta haluan on, että sen saa selkä menosuuntaan, vie mahdollisimman vähän tilaa autossa ja saa kiinnitettyä auton omilla vöillä. Istuin, johon päädyin kaksi kertaa oli Britaxin Multi Tech 2.

Britax Multi Tech 2
Kyseisen istuimen saa sekä selkä että kasvot menosuuntaan. Lotta viihtyi istuimessa hyvin ja se mahtui joten kuten meidän autoonkin. Syy, miksi tämän jossain vaiheessa hylkäsin vaihtoehdoista, oli, kun katsoin tämän istuimen asennusvideon. Asentaminen näytti kovin hankalalta ja autoliiton testienkin mukaan väärinasentamisen riski oli suuri. Tutkittuani istuimia lisää huomasin, että kaikki selkä menosuuntaan auton vöillä asennettavat turvaistuimet asennetaan suurinpiirtein samalla tavalla, joten taas oltiin ostamassa tätä. Käytiin eilen vielä testaamassa mm. istuimen vöiden käyttöä. Tässä istuimessahan on sivuilla koloset, joihin istuimen vyöt saa kätevästi pois tieltä, eikä ne jää lapsen alle, kun lapsi laitetaan istuimeen. Vöiden kiristäminen sujui helposti, kun taas löysääminen oli mielestäni hieman hankalaa. Vyötä löysentääkseen piti vetää noiden kuvassakin näkyvien pehmusteiden yläpuolelta ylempänä olevaa vyötä, eli käytännössä lapsen olkapäiden takaa. En tiedä, olisiko löysentäminen käytännössä helpompaa, mutta minä koin sen tuossa tilanteessa hankalaksi. Kun en kuitenkaan paremmasta tiennyt, olin jo illalla tekemässä tilausta, kunnes päätin, että käydään vielä toisessa lastentarvikeliikkeessä tutustumassa istuimiin.

Tähän väliin pieni vinkki istuinta vielä etsiville, että istuinten asennusvideoita kannattaa katsoa päätöstä tehdessä. Itse huomasin mm. sellaisen, että joissain vöillä autoon asennettavissa istuimissa auton turvavyö kulkee tavallaan istuimen alta, eikä näin ollen jää eteen, kun lasta laitetaan istuimeen. Joissain istuimissa vyö kuitenkin kierrettiin esimerkiksi istuimen takaa, jolloin vyö jää oven ja istuimen väliin ja ainakin minusta näytti siltä, että lapsen pujottaminen istuimeen vyön ohi hankaloittaa hommaa huomattavasti. Ainakin kun kyseessä on Lotta, joka ei ihan aina tee yhteistyötä tällaisissa asioissa. ;)

kuva
No niin, palataanpas asiaan. Päätin siis eilen illalla, että käydään vielä toisessa liikkeessä, koska halusin käydä tutustumassa BeSafe Izi Combi istuimeen. Kyseisessä liikkeessä oli myös myynnissä Multi Techistä sitä väriä, minkä halusin, toisin kuin liikkeessä, jossa istuinta oltiin aiemmin käyty hipelöimässä. No, ihastuin BeSafen istuimeen aivan täysin! Vyöt kiinnittyvät sivulle magneeteilla pitäen ne pois lapsen tieltä. Paljon kätevämpi kuin Multi Techin systeemi, josta vyöt irtosivat melko helposti. Vyön kiristäminen oli helppoa samoin kuin löysääminen. Olin siis myyty! Epäilin kuitenkin istuimen olevan liian iso meidän autoon. Myös hinta hieman kirveli, istuin nimittäin maksaa 469 €, mikä on Multi Techin hintaan verrattuna jo paljon (tarjouksessa 299 €). IsoFix kiinnitteinen BeSafe oli tosin tarjouksessa 399 € ja myyjä vinkkaili, että myös vyökiinnitteisen hinnasta voitaisiin neuvotella.

BeSafe Izi Combi
No, ei muuta kuin istuin kantoon ja autolle. Ihan hyvinhän se sinne mahtui, eli tila ei olisi ongelma. Ja arvatkaapas mitä sitten! No, meidän autossa onkin isofix! Hahhahhahhahhaa, ei voi kun nauraa! Meillä on ollut käytössä turvakaukalon telakka, jonka saa autoon kiinni sekä isofixillä että turvavöillä ja arvatkaapas vaan kummalla se on meillä ollut kiinni? Turvavöilläpä tietenkin! :D Jep, me ei kai edes olla katsottu sinne penkkien väliin, onko sitä isofixiä, ollaan vaan oletettu koko ajan, että tuo auto on niin rotisko, ettei siinä mitään isofixiä voi olla. Voi voi... No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :D

Isofixin löytyminenhän tarkoitti kuitenkin sitä, että koko turvaistuinhässäkkä oli aloitettava alusta. Muistin, että olin hylännyt todella hyvältä kuulostavia istuimia juuri sen takia, että kiinnitys oli isofixillä, jota "meillä ei ole"... BeSafe teki muhun kuitenkin sen verran lähtemättömän vaikutuksen, että tähän mennessä en ole löytänyt sille varteenotettavia kilpailijoita. Tai no okei, Cybex Sirona vaikuttaisi vielä paremmalta, mutta 600 euroa turvaistuimeen ei nyt oikein tunnu hyvältä. Tuo 400 euroakin kyllä kirpaisee, mutta sen nyt ehkä vielä voi maksaa hyvästä istuimesta. Nyt siis ainakin näyttäisi siltä, että päädytään tuohon BeSafeen. Mä tiedän, etten voi huokaista helpotuksesta ennen kuin se on todella ostettu, joten toivottavasti se tapahtuisi pian. En nimittäin jaksa enää ajatella viimeisenä ennen nukahtamista turvaistuimia! ;)

9 kommenttia:

 1. Haha, voi ihana tuo ettette olleet tajunnut isofixejä :D Kuulostaa ihan sellaiselta mitö mulle voisi käydä! :) Näitö istuinpostauksia on kiva lukea, meidänkin pitää varmaan pikkuhiljaa päättää lopullinen istuin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, tuo on kuulemma aika yleistä, että ollaan ihan varmoja ettei oo isofixiä ja sit kuitenkin on. Ja parasta tässä on se, ettei oltu ees tutkittu asiaa vaan oletettu. :D

   Poista
  2. Niin ja tsemppiä päätöksen tekoon, se voi olla tuskastuttavaa kaikkien eri vaihtoehtojen välillä...

   Poista
 2. Meillä on besafe izi combi enkä voi muuta kuin kehua! Ainut miinus on se kiinnitys, kun meillä tulee omilla vöillä ja on aika monimutkainen kiinnittää joten se kun on kiinnitetty niin en sitä ole alkanut autosta toiseen siirtelemään. Mutta muuten on todella hyvä, lapsen saa sinne helposti ja on ilmeisesti markkinoiden turvallisimpia istuimia! Kakkosistuimeksi ostettiin käytettynä brion istuin, jota taas on helppo siirrellä, mutta ei niin turvallinen. Mutta se siis on mummolassa, ja siihen tarkoitukseen juuri hyvä. Tsemppiä! Ja liputan kyllä tuon besafen puolesta!

  Autoliiton testejä kannattaa tutkailla, mutta niissä pisteitä saa ihan oudoistakin jutuista joten ei aina kerro totuutta. Ruotsin autoliiton testejä kannattaa katsoa jos haluaa tarkoilla kriteereillä saada hyvän tuloksen saadun istuimen. Siellä painotetaan turvallisuutta ja kriteerit on tiukemmat kuin Suomessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin mä oon kans ymmärtänyt, että autoliiton testeissä painotetaan yhtä paljon turvallisuutta kuin esim käytön helppoutta, joten ei kyllä tosiaan kerro kaikkea.

   Kiva, että olette tykänneet tuosta istuimesta. :) ja mä oon nyt kyllä siinä uskossa, että kaikki auton vöillä kiinnitettävät istuimet on melko hankalia kiinnittää...

   Poista
 3. Tuo turvaistuinviidakko on kyllä aikamoinen. Olet hyvin ottanut malleista ja niiden asentamisesta selvää. :)
  Meillä on käytössä pikku S:llä pikku E:n vanha gracon istuin. Uusi on harkinnassakin ollut, mutta pikku S viihtyy tuolissa, joten mitään kamalaa kiirettä ei olla pidetty. Katsotaan sitten jossain vaiheessa mennäänkö tuolla vai ostetaanko uusi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekinhän kertoo jo paljon, jos lapsi viihtyy istuimessa :)

   Turvaistuinviidakko on kyllä synkkä ja tiheä, mutta josko me kohta jo alettais nähdä valoa ;)

   Poista
 4. Meillä on BeSafe Izi Combi isofixillä ja ollaan oltu tyytyväisiä. A:lle on käytetty jo sekä selkä että naama menosuuntaan ja nyt on ollut E:llä selkä menosuuntaan jo varmaan vuoden verran. Mutta paljon se vie kyllä mielestäni tilaa, nimenomaan selkä menosuuntaan ollessaan. Octaviassa mahtuu penkin eteen etupenkille juuri ja juuri aikuinen, tosin selkä on kovin pystyasennossa, mutta Golfissa ei mahtunut etupenkille. Muistaakseni sitä markkinoitiin helposti siirrettävänä, mutta ei se siirto ihan kädenkäänteessä kyllä käy. Mutta kokonaisuudessaan arvioni reilusti plussalla. Päällisenkin olen kerran pessyt ja se sujui ongelmitta. t.Maikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä kuulla, että teidänkin lapset mahtuu hyvin tuohon istuimeen vaikka pitkän huikeita ovatkin, sitä nimittäin kovasti myyjältä kyselin että mahtuuko siihen esim talvivaatteet päällä kun se nyt jo näytti juuri sopivalta Lotalle. Ja tuo tilan vieminen on jännä kun toisissa lähteissa sanotaan että ei vie paljon tilaa ja toisissa että vie... Kai sitä sitten juuri kallistusta ja jalkotilaa säätämällä saa venkslattua..? Täytyy käydä vielä katsomassa sitä ja testaamassa autoon, että varmasti mahtuu.

   Poista