perjantai 25. heinäkuuta 2014

Facebook-etiketti

Jokin aika sitten luin jutun Facebook-etiketistä ja ajattelinkin nyt kertoa oman kantani asiaan.

Juttu alkaa näin:
"Onnea Jenni ja Toni! Teille syntyi suloinen pikku prinsessa. Tämä täti on niin onnellinen!" vau.fi

Tädin Facebookiin kirjoittamaan onnitteluviestiin tuoreille vanhemmille on lisätty myös kuva uudesta tulokkaasta. Mielestäni tuollainen onnittelu jo ilman kuvaakin on ehkä jopa törkeä, jos vanhemmat eivät itse ole ilmoittaneet uudesta perheenjäsenestä Facebookissa. Sosiaalinen media on suuressa roolissa nykypäivänä, mutta ihmiset suhtautuvat siihen edelleen eritavalla. Kaikki eivät halua jakaa henkilökohtaisia asioita Facebookissa eivätkä esimerkiksi julkaista lastensa kuvia. Ehkä tuossa jutussakin kyseessä oleva pariskunta olisi halunnut itse ilmoittaa ilouutisen ennen innokkaan tädin julistusta.

Täytyy myöntää, että itsekin olen kerran meinannut kirjoittaa raskaana olevan ystäväni Facebook seinälle jotakin (en enää muista mitä), josta raskaus olisi käynyt ilmi. Onneksi tajusin ajoissa, että seinältä sen näkevät kaikki ystäväni kaverit, nekin, joille raskaudesta ei ehkä ollut kerrottu. Tällaisissa asioissa kannattaa olla tarkkana ja viestitellä sitten vaikka yksityisesti. :)

Me ilmoitimme itse Lotan syntymästä Facebookissa ja onnekseni muut tutut tai sukulaiset eivät ainakaan muistaakseni julistaneet uuden sukulaistytön syntymää omilla Facebook seinillään. Toki ymmärrän, että muutkin kuin vanhemmat ovat innoissaan uudesta tulokkaasta ja haluavat jakaa uutisen tutuilleen, mutta itse olen kyllä sitä mieltä, ettei edes noin onnellinen asia kuulu niin laajaan jakoon, läheisimmille uutisen voi kertoa vaikka puhelimessa tai tavatessa. Samasta syystä olemme pyytäneet läheisiämme ja tuttujamme olemaan julkaisematta Lotasta kuvia Facebookissa. Äkkiä ja huomaamatta kuva on levinnyt tutun tutun tuttujen seinille, kun joku kommentoi tai tykkää kuvasta. Joni ei ole tainnut julkaista Lotasta kuin yhden kuvan ilmoittaessaan Lotan syntymästä, minä olen julkaissut muutaman mutta siinä se. Ja edelleenkin kun minä julkaisen kuvan lapsestani, tiedän kenelle se näkyy ja tunnen ne ihmiset sekä voin säätää asetukseni niin, ettei kuva leviä. Kun taas joku tuttu julkaisee kuvan, tunnen todennäköisesti vain muutaman hänen kavereistaan jos sitäkään ja heidän lisäkseen kuva lapsestani näkyy monille minulle tuntemattomille ihmisille. Ok, enhän tunne blogianikaan seuraavia ihmisiä ja silti laitan kuvia Lotasta. Sitä olenkin miettinyt paljon ja luultavasti viimeistään Lotan täyttäessä vuoden kuvat vähenevät tai muuttavat muotoaan (niin on ehkä jonkin verran jo käynytkin). Mutta se onkin sitten taas ihan oma juttunsa. :)

Lukemassani jutussa todetaan, että jokaisella pitäisi olla oikeus kertoa omat uutisensa itse myös sosiaalisessa mediassa. Lisäksi muistutetaan, ettei toisten lapsista saa julkaista kuvia ilman lapsen vanhempien lupaa. Sääntö koskee kaikkia netissä, sanomalehdissä tai muissa medioissa julkaistavia kuvia: vastuu on lapsen vanhemmilla.

Muistetaanhan siis käyttäytyä asianmukaisesti sosiaalisessa mediassa ja kunnioittaa jokaisen sääntöjä ja mielipidettä asiaan! :)

8 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. :)
  Mä olen täysin samaa mieltä. En ole edes vauvaonnitteluja laittanut kenenkään seinälle, vaikka tietäisin pienen jo syntyneen, ennen kuin vanhemmat itse ensin kertovat syntymästä. Usein sitä näkee että onnitellaan jolloin se ensimmäinen kirjoittaja pilaa vanhemmilta sen ilouutisen kertomisen. Näin on käynyt myös minulle kun iso S syntyi..minulla kun ei ollut älypuhelinta jolla ilmoittaa pienen syntymästä vaan piti odottaa kaksi päivää että pääsin kotio jolloin seinä pursuili jo onnitteluita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että sinulle on käynyt noin etkä päässyt itse ensimmäisenä kertomaan uutisia. Vaikka "vahinkoja" voi sattua ja julkaista ajattelemattomuuttaan Facebookissa tietoja toisesta, pitäisi mielestäni olla itsestäänselvyys, ettei muiden asioita julisteta fb:ssä ainakaan ennen kuin ko henkilöt ovat itse niin tehneet. Ja pitäisi aina muistaa, että vaikka itse jakaisi elämäänsä avoimesti fb:ssä, ei kaikki muut tee niin.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus, olen ihan samaa mieltä! =)

  VastaaPoista
 3. Jep. Mun sisko paljasti seinäkirjoituksellaan että olen raskaana, että odotan kaksosia ja vielä kaikenkukkuraksi sen että tytöt syntyi. En kyllä osaa olla vihainen tai ärtynyt, vaikka syytä ehkä olisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh no! Siinä on kyllä sit paljastettu kaikki sun "puolesta"... Mut ehkä ihan hyvä että osaat olla olematta vihainen, kun kyseessä kuitenkin sisko, vaikka ikävästi tehtykin. :)

   Poista
 4. Minunkin eräs tuttuni paljasti raskauteni facebookissa, kun en ollut edes kaikille kavereille vielä kertonut, kun halusin kertoa kasvotusten. Kyse oli vielä sellaisesta, että kirjoitin "kerrankin viikonloppu kun ei ole mitään tekemistä" ja tuttuni kommentoi siihen "keskity vain sen jälkikasvun kasvattamiseen". Eli mikään pakko ei olisi ollut kommentilla tuoda julki raskauttani. Ärsytti, koska varmaan niillä kavereillani oli mukavaa lukea uutinen sieltä.. mutta samaa mieltä olen, hyvä teksti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onpa kurjaa että raskaus on tuolla tavalla paljastettu, varsinkin kun oot itse halunnut sen kasvotusten kertoa. Tuollaisilla kommenteilla on kyllä niin helppo paljastaa asioita, varsinkin jos ei yhtään ajattele mitä kirjoittaa..

   Poista