torstai 24. heinäkuuta 2014

Lotta 10 kk

Voi kääk! Eilen Lottis täytti jo 10 kuukautta, enää kaksi kuukautta ja juhlitaan 1-vuotis päiviä!

10 kuukautinen Lotta:

-kävelee tukea vasten
-on seisonut ilman tukea muutaman kerran
-liikkuu joko kävellen jonkun kävelyttäessä, taaperokärryllä tai tukea pitkin, tai konttaamalla
-kiipeää esim. lelulaatikon päälle ja keittiöjakkaraa ylös
-on oppinut paljon uusia äänteitä ja tapoja jutella
-ymmärtää puhetta ja joitakin sanoja (esim. kun kysyy missä on äiti/isi/kisu katsoo oikeata henkilöä)
-on kovin hymyileväinen
-rakastaa huomiota
-on sosiaalinen
-pyytää syliin
-omistaa neljä hammasta
-nukkuu 1-3 päiväunet, oli jo siirtymässä yksiin pidempiin, mutta helle toi mukanaan useammat unet
-nukkuu yöllä noin klo 20-7
-nukkuu omassa huoneessa
-herää edelleen yöllä 1-... kertaa
-käyttää koon 80 vaatteita
-ja liberon housuvaippoja koossa 5

Lotta kävelee jo erittäin varmasti, välillä suorastaan juoksee, kun häntä kävelytetään. Kävely onnistuu melko hyvin jo vain yhdestä kädestä pitämällä. Muutaman kerran tyttö on seisonut hetkisen ilman tukea ja siitäkin pyllähdetään melko taitavasti alas. Konttaaminen on kuitenkin edelleen pääasiallinen liikkumismuoto, ehkä koska äiti ei jaksa koko ajan taluttaa ees taas... :D Vähän aikaa sitten Lotta myös oppi poimimaan lelun lattialta seistessään; osaa siis kyykistyä, ottaa lelun käteen ja nousta takaisin seisomaan. Lotta osaa myös kiivetä matalien asioiden päälle, esimerkiksi lelulaatikon. Koiran ja äidin jalkojen yli mennään myös ketterästi ja lempipuuhaa on tuolin tai keinutuolin alta meneminen.

Lotta on kuluneen kuukauden aikana oppinut pyytämään syliin: kivutaan ehkä vähän matkaa äidin jalkoja pitkin, jonka jälkeen nostetaan kädet pystyyn. Ei suostu ottamaan käsistä kiinni, että lähdettäisiin kävelemään, vaan syliin on päästävä. Ilmeisesti taas jonkinlainen eroahdistuskin menossa, koska äidin kanssa pitäisi saada olla jatkuvasti. Jos jätän Lotan lattialle ja siirryn itse metrin päähän, alkaa kammottava huuto ja Lotta konttaa perässä vimmattua vauhtia, tietenkin koko ajan huutaen. Sitten kädet pystyyn ja syliin, ja kaikki on taas hyvin.

Muutoin Lotta on hyväntuulinen ja hymyileväinen. Lotta rakastaa huomiota ja jää juttelemaan kaikkien kanssa. Vauvatreffeillä Lotta suorastaan hihkuu innosta nähdessään muita vauvoja ja ehtii tietenkin käydä myös muiden äitien juttusilla. Lotta on oppinut antamaan tavaroita ja poimiikin eteen osuvia tavaroita käteensä, josta sitten ojentaa jollekulle lähellä olevalle ja sanoo "ota" tai jotakin sen tapaista.

Hampaita on nyt tosiaan neljä, kaksi alhaalla ja kaksi ylhäällä. Ainakin ylhäällä pilkottaa ikenen alla jo seuraava, saapa nähdä, milloin tulee ikenestä läpi.

Lotta alkoi itse jättää aamun ensimmäisiä päiväunia pois ja nukkumaan pidemmät unet päivällä. Toisena päivänä nukkui vaan yhdet unet ja toisena vielä illalla hieman lyhyemmät. Helteet on nyt kuitenkin sekoittanut pakkaa, koska uni maistuu päivisin useaan otteeseen ja ihan hyvän aikaakin. Lotan sänky siirrettiin omaan huoneeseen muutama viikko sitten, jonka myötä yöt aluksi hieman paranivat, mutta hampaista/helteistä/mistä lie johtuen jälleen heräillään useampaan otteeseen ja loppuyön Lotta nukkuu meidän sängyssä, kun en jaksa jatkuvasti ravata Lotan huoneessa.

Lotta käyttää koon 80 vaatteita ja ainakin tällä hetkellä bodyt on aika lailla jääneet pois käytöstä. Niitä ei vaan yksinkertaisesti saa tuon tytön päälle, kun hänellä on koko ajan niin kauhea kiire joka paikkaan. Helpompi on vaan vetäistä tavallinen paita päälle, eikä alkaa napittamaan neppareita tuolta ikiliikkujalta. Ehkäpä siis hankitut bodyt lähtee kirppiskassiin suoraan, onneksi en ole ostanut yhtään uutena. :) Vaippana käytetään Liberon housuvaippaa koossa 5 ja lisäksi olen taas alkanut innostua kestoilusta. Kiitos tästä kuuluu kummityttömme äidille, joka antoi testiin pari kestovaippaa, kun epäröin, saanko niitä puettua lapselle, joka ei todellakaan pysy paikoillaan. Hyvin on kuitenkin sujunut, nyt vaan pitäisi alkaa täydentämään vaippavarastoja. :)

Sellainen on pääpiirteissään meidän 10 kuukautinen neitokainen. Tuli nyt kuvaton postaus, kun en ole ehtinyt varsinaisia kuukausi kuvia ottaa, enkä jaksa alkaa selaamaan muita kuvia. :D

2 kommenttia: