perjantai 3. lokakuuta 2014

Töihin palaaminen..?

Taas jauhan tästä samasta asiasta, nimittäin siitä, mitä teen, kun hoitovapaani vuoden vaihteessa loppuu. Tämän kuun aikana päätös on tehtävä, sillä minun on ilmoitettava työpaikalleni kaksi kuukautta aiemmin, olenko tulossa töihin vai jäänkö vielä kotiin.

Hetken jo pyörittelin mielessäni sellaista vaihtoehtoa, että menisin ainakin joksikin aikaa töihin ja Joni jäisi kotiin Lotan kanssa, hoitovapaatahan voisin jatkaa sitten toisessa erässä jos työt ei maistuisi. Tämä vaatisi sitä, että minä pääsen töistä viimeistään klo 16, koska Jonilla on paljon iltamenoja ja -töitä. Tämä tyrmättiin työpaikaltani kuitenkin heti: työvuorot on 6-14 ja 11-19, eikä kohdallani voida tehdä poikkeusta. Toki sen ymmärrän enkä ajatellutkaan, että minä saisin erioikeuksia kuin muut, mutta ajattelin, että minulle olisi saattanut löytyä töitä joltakin muulta osastolta, jossa tuo työaika olisi mahdollinen. Jos siis palaisin nykyisiin töihini, Lotta pitäisi laittaa vuoropäiväkotiin, joka on puoli tuntia väärään suuntaan kodin ja työpaikkani välillä. Työmatkani ovat jo muutenkin lähes tunnin suuntaansa, joten voitte kuvitella, että ei houkuttele. Varsinkin kun ajatus oli muutenkin, ettei Lottaa tarvitsisi vielä laittaa hoitoon, vaikka minä palaisinkin töihin.

Nykyisessä työpaikassani en myöskään voi jäädä osittaiselle hoitovapaalle, eli tehdä joko kuusituntista päivää tai nelipäiväistä viikkoa. Enkä saa tehdä osa-aikaisena (tai tietenkään kokoaikaisenakaan) töitä muualle. Olin siis ajatellut, että menisin vaikka johonkin kauppaan tekemään paria vuoroa viikossa, mutta tämäkin kiellettiin nykyisen työnantajani toimesta.

Nyt pohdiskelen siis pysynkö työsuhteessa vielä nykyiseen työpaikkaan ja jatkan kuitenkin vielä hoitovapaata, vai irtisanoudunko ja etsin osa-aikatöitä muualta. Vaikka raha onkin tiukilla ja töihin meneminen tietenkin helpottaisi tilannetta suunnattomasti, en ole vielä valmis laittamaan Lottaa hoitoon varsinkaan, kun hoitopaikka ei voi työvuorojeni takia olla lähellä meitä oleva ryhmis, vaan pitäisi sitten viedä kauemmas isoon päiväkotiin.

Työpohdiskelujen aikana olen myös oivaltanut yhden asian: olen tehnyt töitä jo monta vuotta, työskentelin koko ammattikorkeakouluopintojen ajan niin, ettei minulla saattanut olla kahteen kuukauteen yhtäkään vapaa päivää ja töitä ehdin tehdä vielä monen monituista vuotta tulevaisuudessa. Enkö nyt voisi vain olla rauhassa kotona ja nauttia Lotan lapsuudesta? Mitä enemmän asiaa mietin, sitä varmempi olen, että haluan vielä olla kokonaan kotona, edes ilman osa-aikatöitä. Ilman työvuoroja ja aikatauluja. Päätös olisi siis erittäin helppo, jos rahaa olisi kuin Roope Ankalla. Tai ei edes niin paljon tarvitsisi olla. :D No, katsotaan mihin tässä vielä päädytään. Näitä pohdintoja voi olla luvassa vielä lisää, tai hyvällä tuurilla seuraavan kerran kun kirjoitan työkuvioista, olen päätökseni tehnyt ja toivottavasti voin olla rauhallisin mielin sen kanssa. 

11 kommenttia:

 1. Ei ole sit ketään läheistä joka voisi hoitaa Lottaa, mummia tai ystävää? :)
  Tietysti, jos itse voit jäädä kotia on se paras vaihtoehto. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikein, isovanhemmat sen verran nuoria että ovat töissä ja ystävätkin työelämässä. :) Eikä sekään kyllä taitaisi ratkaista tätä ongelmaa, kun en kovin mielelläni tuohon työpaikkaan enää edes palaa, varsinkin kun minun työnkuvani siellä on menossa vain huonompaan suuntaan...

   Poista
  2. Varmaan parasta vaihtaa työpaikkaa sitten vaan.

   Poista
  3. Niin varmasti olisikin, kun vaan uskaltais lähtee sieltä ilman tietoa uudesta paikasta...

   Poista
 2. Tsemppiä!

  Miua inhottaa siun työnantajan asenne. Toki joskus voi olla mahdotonta joustaa, mutta yleensä se olisi mahdollista jos vain halua löytyisi. Saisivat takaisin hyvän ja kokemusta omaavan työntekijän, mutta ei.

  Oletko kysynyt tuosta osittaisesta hoitovapaasta? Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus myöntää se siulle (mutta työnantaja saa päättää, antaako vapaapäivän vai lyhennettyjä työpäiviä), sen voi evätä vain TODELLA painavista syistä, jotka eivät ole luokkaa "on niin hankala suunnitella työvuoroja" tai "mistähän me löydettäisiin sijainen". Yritykselle pitää aiheutua merkittävää haittaa hoitovapaasta jotta se voitaisiin evätä.

  Mieleeni tuli myös, että onko teilläpäin laajennetun hoidon päiväkoteja, jos teitä lähempänä olisi jokin? Ne ovat siis auki n. klo 5-21 eli yön kiinni toisin kuin vuoropäiväkodit.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen samaa mieltä, että huonosti työnantajani joustaa. Osittain siitä syystä ei kyllä kiinnosta itseänikään joustaa. :D

   Ja kyllä, kysyin tuota osittaista hoitovapaata ja se kiellettiin, juurikin siksi että sitten pitäisi olla ylimääräinen työntekijä. Ja voisinhan minä sitä vaatia, mutten ainakaan vielä aio sitä tehdä ja sen kun tekisin, niin ilmapiiri olis entistäkin huonompi...

   Tuosta laajennetusta hoidosta en kyllä tiedä, mutta ei ole ainakaan yhtään lähempänä kuin vuoropäivähoito. Asutaan sen verran metsässä että täällä on tasan tuo yksi ryhmis eikä mitään muuta, edes perhepäivähoitajia. Toki sitten 10 km eteenpäin alkaa olla, mutta niistäkin lähimmät on tällä hetkellä täynnä ja tosiaan väärään suuntaan töikseni kannalta.

   Mutta elättelen toivetta, että keksin ratkaisun, jonka turvin voin vielä jäädä kotiin, eikä tarvitse hetkeen miettiä näitä työkuvioita. :)

   Poista
  2. Toivottavasti keksit ratkaisun!

   Ja ymmärrän kyllä tilanteesi, eihän ketään huvita käydä työnantajan kansaa riitelemään vaikka olisikin oikeassa. Tietysti pitäisi huolehtia oikeuksistaan, mutta noh, työpaikka on kiva säilyttää ja tietysti jokainen haluaa, että siellä on mukavaa. :P

   Poista
 3. Tsemppiä! Itse painin saman asian kanssa, mutta nyt teen pelkkää keikkaa aina tarvittaessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) tuo keikkaileminen silloin tällöin kuulostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta :)

   Poista