sunnuntai 24. elokuuta 2014

Lotta 11 kk

Nyyh, niin se vaan tämä vauvavuosi lähenee loppuaan kova kyytiä...

11 kuukautinen Lotta

-kävelee tukea vasten sujuvasti
-on ottanut muutamia askelia ilman tukea
-seisoo ilman tukea
-konttaa sellaista kyytiä, ettei perässä pysy
-sanoo äiti, ishi, ota
-ymmärtää joitakin sanoja ja lauseita
-omistaa kuusi hammasta
-lempipuuhat: tavaroiden antaminen, kävely, nallen tai koiran kanssa painiminen, keinuminen
-näyttää omaa tahtoa
-sormiruokailee
-nukkuu 1-3 päiväunet
-herää yöllä kerran, jonka jälkeen laiska äiti kantaa nukkumaan loppuyöksi meidän väliin
-nukkuu noin klo 20-7

Lotta kävelee tukea vasten kuin vanha tekijä ja jos joku vain jaksaa kävelyttää, mennään jo hirmuista kyytiä. Taaperokärry onkin kovassa käytössä. Kun seinät ei riitä, vaihdetaan konttaukseen ja vauhti on aivan hurja! Myös muutama askel ilman tukea on nähty, mutta usein Lotta kurottelee jo eteenpäin seuraavaa tukea ja kaatuu lattialle. Ilman tukea seisominen onnistuu kuitenkin jo hienosti.


Lotta sanoo suunnilleen selvästi äiti, ishi ja ota. Myös kissaa yritetään kovasti sanoa: kish. Keinu on kää (kiikkuu = kääkkää) ja Lotta tykkääkin antaa vauhtia niin tyhjälle keinulle kuin äidille tai isillekin. Myös joitain sanoja ymmärretään ja pari lausettakin: kun sanon anna äidille pusu, tulee Lotta suu ammollaan puremaan mua nenästä ja kun sanon anna tutti äidille, ottaa Lotta tutin suusta ja antaa sen minulle. Paitsi jos hänen tekee mieli syödä sitä... Joskus tuttia yritetään myös laittaa äidin suuhun.


Viime yönä kuudes hammas tuli läpi ikenestä, joten sormiruokailukin helpottaa koko ajan purukaluston kasvaessa. Valitettavasti tuo hampaan tuleminen pistää kiukuttamaan Lottaa välillä kovastikin. Hampaiden myötä Lotta siis sormiruokailee jo sujuvasti, tosin joskus äiti on laiska ja antaa sosetta. Hapanmaitotuotteita ollaan syöty nyt kuukausi ja niiden myötä aamu- ja iltapuuro palasivat ruokalistalle, Lotta kun oli tehnyt puurolakon jokin aika sitten. 


Lotan lempileikkejä tai -puuhia on tavaroiden antaminen toisille (tosin joskus vain huijataan ja tavara pidetäänkin itsellä), kävely, ison nallen kanssa painiminen (myös koira käy) ja keinuminen. Omaa tahtoa alkaa löytyä ja Lotasta onkin sukeutunut oikea drama queen. Kauhulla odotan uhmaikää... Tämä draamakuningatar itkee ja kiljuu kun ei saa tahtoaan läpi ja tekoitku onkin viime aikoina tullut tutuksi. Lotta huutaa naama mutrulla, kurkistaa silmänraosta katsotaanko häntä ja jatkaa huutoa. Odotan innolla jatkoa...


Nukkumisen suhteen ollaan taas otettu kai takapakkia, sillä onhan meillä jo nukuttu ihan kokonaisiakin öitä. Tosin edelleen saadaan yksi pitkä pätkä, eli sinänsä tilanne on ihan hyvä. Lotta herää joko puolenyön jälkeen tai aamuyöstä. Takaisin nukahtaminen kestää ja koska mä en jaksa istua Lotan huoneessa puolesta tunnista tuntiin keskellä yötä odottamassa, että toinen nukahtaa, olen ottanut Lotan meidän sänkyyn jatkamaan unia, jossa sitten nukutaankin aamuun asti. Ei varmaan paras ratkaisu, mutta saadaan ainakin nukuttua. Pari iltaa sitten kokeilin huudattamista, kun nukkumaanmeno oli taas yhtä pelleilyä. Yleensä kun minä nukutan Lotan, niin Lotta jonkin aikaa touhuaa sängyssään, mutta kun en kiinnitä siihen huomiota, alkaa nukkua. Tuolloin ei kuitenkaan minään auttanut ja lopulta annoin vaan huutaa ja kävin nostamassa useaan kertaan takaisin makaamaan. Kun huuto yltyi niin kovaksi, ettei henki meinannut kulkea, otin syliin rauhoittumaan. Paitsi ettei Lotta meinannut rauhoittua edes syliin. Jälleen kerran olen siis sitä mieltä, että unikoulu ei vaan ole meidän juttu, ainakaan vielä. Tietenkin olisi kiva saada helpotusta iltoihin ja öihin, mutta en mä ala lasta tieten tahtoen huudattamaan niin, ettei enää edes äidin syli helpota. Ja tuonakin iltana istuin ihan Lotan sängyn vieressä, en ollut edes pois huoneesta...


Sellainen reipas ja tahtova pikku neiti meillä on tällä hetkellä. Kai sitä pitäisi sitten jo alkaa suunnitella niitä 1-vuotis synttäreitä. :)

12 kommenttia:

 1. Iiih, kohtahan teillä on yksivuotispippalot, kannattaa alkaa suunnitella. :D Lotta on kyllä taitava!

  Kannattaa googletella vähän tassuttelua ja erilaisia tapaa pitää unikoulua - itsekään en ole huudatuksen kannattaja, mutta pehmeämpiä keinojakin on. Pakkohan teidän ei ole koskaan pitää mitään unikouluja, mutta jos pidätte, niin olkaa tiukkoina ja tehkää suunnitelma, miten toimitte. Lapsikin hermostuu jos vanhempi ei ole ihan varma, onko tämä nyt hyvä juttu. Tsemppiä - ehkä heräilyt pian jäävät kun pystyssä liikkuminen tulee tutuksi jutuksi, sekin voi nyt häiritä unia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, synttärikemujen eteen pitäisi tosiaan alkaa jo tehdä jotain. :D

   Jokin verran olenkin jossain vaiheessa tutustunut eri unikouluihin, mutta muistaakseni tyrmäsin tassuttelunkin jostain syystä, olisiko ollut ihan se, ettei se tassuttelu rauhoittanut Lottaa tms. Toki nyt voisikin jo olla eri tilanne, joten kiitos vinkistä, pitää taas perehtyä aiheeseen. :)

   Poista
 2. Onnea pienelle Lotalle! Niin ne vain kasvavat hurjaa vauhtia :) Teilläkin on tuo pehmo-karhu :D Minusta on suloista kun pieni ihminen kuskaa nallea ympäriinsä, joka on melkein saman kokoinen kuin itse lapsi :D
  Sulle on haaste muuten blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joni toi tuon nallen Lotalle tuliaisiksi kun kävi Ruotsissa ja Lotta tykkää siitä hirmuisesti. :) ja se on kyllä niin suloista kun toinen raahaa nallea perässä, mitä just ja just jaksaa jotenkuten liikuttaa. :D

   Ja kiitos haasteesta, täytyypäs käydä kurkkimassa. :)

   Poista
 3. Onnea neidille, on iso ja taitava tyttö jo! :) Ja pian jo vuoden, vau!

  Meillä nukahdetaan hyvin, varsinkin kun isi nukuttaa (eli käy viemässä sänkyyn ja lähtee huoneesta) äitin kanssa pitää pelleillä. Minä käytin tassuttelua yötissistä vieroittamiseen ja luulin jo ettei poika rauhoitu, mutta 45min ajoittaisen huudon jälkeen sopeutui silittelyyn ja nykyään rauhoittuu siihen hyvin. Eli kai sekin vaatii opettelua miten vauva rauhoittuu. Mutta te menette niin kuin teille paras on ja jos välissä nukkuminen ei haittaa niin miksi sitä muuttamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Meilläkin nukahtaa helpommin isän kanssa, mutta viereen pitää silti jäädä. Ja jos mä lähden pois huoneesta, alkaa saman tien ihan järkyttävä huuto, joka loppuu vasta kun menen takaisin, ihan sama menenkö heti vai odotankin hetken ja sitä jatkuu niin kauan että mä luovutan... Enkä oikein tiedä, miten esim silittely toteutettaisiin, kun Lotta vaan nousee seisomaan tai ottaa kädestä kiinni, joten jos siihen on vinkkejä niin otan mielellään niitä vastaan. :) mutta tosiaan, ihan hyvin yöt menee näinkin, lähinnä vaan pelkään että Lotta nyt oppii siihen, että pääsee meidän väliin nukkumaan ja herää ehkä jo senkin takia..? Tiedä häntä, mutta pääasia että edes tällä tavalla nukutaan lähes koko yö. :)

   Poista
 4. Onnea 11kk tytölle! Täällä ilmottautuu uusi lukija :) En vaan voinut olla jäämättä seuraamaan, kun huomasin että teilläkin asustaa Lotta Ilona :) Meijän typy on syntynyt 8.10.-13 joten ikäeroakaan ei ole muutamaa hassua viikkoa enempää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Ja tervetuloa lukijaksi! Onpas hauska sattuma, että molemmat nimet osuu ja vielä noin samanikäiset typykät. :)

   Poista
  2. Hei :) löysin juuri blogisi, ajattelimpa jäädä seuraamaan :) meidän poika on syntynyt 23.9.-14 :) -niina-

   Poista
  3. Tervetuloa, toivottavasti viihdyt! :)

   Lotan la oli 23.9, lähekkäin ollaan :)

   Poista
 5. -14:stapa tosiaan ku -13 😄 sekasin ku seinäkello... Toivolls oli la 21.9.. Ootatutti muutaman päivän... -niina-

  VastaaPoista
 6. Heh, niin mä vähän arvelinkin et viime vuonna :D melko täsmällinen on teilläkin oltu :)

  VastaaPoista