torstai 17. syyskuuta 2015

Lasten kanssa kaupassa

Minä tykkään käydä kaupassa, siis ihan ruokakaupassa. Ennen lapsia me käytiin tekemässä ruokaostokset yhdessä Jonin kanssa, mutta kun jäin kotiin, on ostoksilla käynti jäänyt minulle oikeastaan kahdesta syystä: ensinnäkin pääsen käymään kaupassa päivällä, mikä on mielestäni rauhallisempi aika käydä ja toisekseen Joni vihaa kaupassa käyntiä. Lotta on siis kulkenut mukanani ostoksilla vauvasta lähtien, samoin kuin nyt Venla. Jotkut ovatkin kauhistelleet, kuinka minä lähden yksin kahden näin pienen lapsen kanssa kauppaan, mutta hyvin se on sujunut. Tähän asti.

Aiemmin Lotta viihtyi hyvin kärryjen kyydissä. Jossain vaiheessa Lotta keksi autokärryt, eikä tavalliset enää kelvanneet. Itse en pidä autokärryistä, niitä on hankala ohjata, mutta koska Lotta viihtyi kyydissä hyvin, tehtiin me ostokset niillä. Kunnes Lotta kyllästyi autokärryihin ja halusi pois kyydistä. Päästin Lotan kävelemään ja alkuun hän pysyikin hienosti vieressäni, mutta sitten pari isompaa poikaa juoksenteli kaupassa ja Lotta keksi, että sehän se vasta hauskaa onkin! Niinpä Lotta paineli minua karkuun eri hyllyväleihin ja mun oli pakko laittaa Lotta takaisin autoon ja vyö kiinni. Loppureissun Lotta sitten huusikin, kun ei olisi halunnut olla kärryjen kyydissä. Muutaman kerran toistettiin tämä sama, kun Lotta lupasi olla kiltisti autokärryissä, mutta aina jossain vaiheessa karkasi niistä ja homma meni kiukutteluksi.

Tämän viikon maanantaina otin pitkästä aikaa tavalliset kärryt ja laitoin Lotan niihin istumaan. Lotta sai hepulin, karjui ja kiipesi seisomaan. Selitin Lotalle, että nyt mennään tavallisilla kärryillä, koska hän ei osannut olla nätisti autokärryissä. Lotta saisi valita, istuuko kyydissä vai käveleekö itse. Valintaa ei kiukkuamiselta meinannut syntyä ja kerroin, että sitten äiti päättää. Lopulta Lotta kertoi haluavansa kävellä itse ja kun lupasin, että hän saa painaa hedelmävaa'an nappia, alkoi homma edistyä. Koko kauppareissu meni tosi hienosti, kun aina näytin Lotalle, minkä hän saa ottaa hyllystä seuraavaksi ja laittaa kärryn kyytiin. Päätin vahvistaa onnistunutta kauppareissua lahjomalla ja annoin hyvästä käytöksestä Lotalle Herra Hakkaraisen (=xylitolpastilli).

Tänään piti taas käydä kaupassa. Odotin reissua kauhulla, sillä yleensä torstaisin haen vain täydennyksiä, mutta nyt oli tehtävä ostokset myös viikonloppuna olevia Lotan synttärijuhlia varten. Venlalla on maha kipeä viikko sitten saadun rotarokotteen takia, joten tiesin siltä suunnalta olevan luvassa huutoa, enkä tiennyt, kuinka reissu Lotan puolesta sujuisi. Otettiin Lotalle omat pikkukärryt sillä ajattelin, että tavaroiden kerääminen olisi vielä hienompaa, kun ne saisi laittaa omaan kärryyn. Alkuun kaikki menikin hienosti: Lotta tuli hitaanlaisesti perässä ja häntä sai houkutella, mutta työnsi kuitenkin kärryjään hienosti ja keräsi kyytiin ne tavarat, jotka näytin. Jossain vaiheessa kärryt alkoi kuitenkin painaa, enkä tietenkään saanut ottaa tavaroita Lotalta omiin kärryihini. Kun sitten vielä leivontahyllyllä jouduin jäädä etsimään jotakin, otti Lotta tilanteesta kaiken ilon irti. Hän riisui kaikki ulkovaatteensa, heitteli ne ympäriinsä ja istui keskellä käytävää. Sieltä kun sain Lotan ylös, ehti hän napata kaksi strösselipurkkia jotka heitti lattialle ja joista toinen hajosi. Sillä hetkellä musta tuntui, etten hallitse tilannetta yhtään, mutta olihan se taas päästävä tilanteen herraksi. Lotta kainaloon, kengät jalkaan, Lotta isoihin kärryihin istumaan, vaatteet kyytiin ja työntelin loppumatkan sekä omia että Lotan kärryjä. Ja jäi muuten kauppaan se, mitä jäin hyllyvälissä etsimään. Molemmat lapset huusi kassoille asti, siitä eteenpäin Venla jatkoi huutamista kun Lotta jutteli vieraille, autossa molemmat huusi, Lotta irroitti turvavyönsä ja kun näki, että tultiin kotiin, alkoi huutaa "ei tänne ei tänne!". Luuli ilmeisesti, että mennään mummolaan kun olin puhunut, keitä kaikkia viikonloppuna tulee kylään juhlimaan synttäreitä.

Viimeistään tuon reissun myötä aloin haaveilla ruokaostosten tekemisestä ilman lapsia. Mutta kai se vaan olisi keksittävä toimiva keino, jolla Lottakin käyttäytyy kaupassa, sillä jos jään odottelemaan sitä, että pääsen kauppaan yksin, rajoittaa ja hankaloittaa se meidän elämää ihan hirveästi. Kertokaa siis parhaat vinkkinne taaperon kauppakäyttäytymiseen!

6 kommenttia:

 1. Voi apua mikä reissu! Todella suuri halaus sulle! Mä oisin varmaan parahtanu itkuun ku se purkki meni rikki. Tai viimeistään kassoil. Toivottavasti sait jonku lepohetken tuon jälkeen.

  Meil anton viihtyy aika hyvi kaupois mut välil joutuu viihdyttää tai ohjata pikkukärryi (mikä on suunnaton loukkaus antonin mielestä). Mite ois joku peli/sovellus puhelimee? Tai kattois piirettyy youtubest?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä jatkui kirjana tuonkin jälkeen, mut onneksi illalla pääsin ystävän kanssa lenkille niin pääs ees vähän irti huolista.

   Mä en kyllä uskalla antaa kaupassa mun puhelinta Lotalle, se olis varmasti lattialla rikki sen jälkeen. :D kun ei tuo jaksa kauaa keskittyä peleihin/videoihin muutenkaan... Paras juttu on kun saa auttaa äitiä, joku toimiva ratkaisu siihen pitäis keksiä.

   Poista
 2. Välillä lasten kanssa kaupassa käyminen voi olla todella haastavaa.

  Mitä mieltä Lotta olisi jos piirtäisit hänelle kauppalappuun ne tuotteet joita saa sitten valita ja punnita omiin kärryihin. Esim tomaatit, kurkut, leivät, hedelmät, puurot jne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota vois kyllä kokeilla, jos sillä sais mielenkiinnon pysymään riittävän pitkään itse asiassa. :)

   Poista
 3. Äääh, tsemppejä, toivottavasti tää olisi taas vain nopea vaihe ja kohta kaupassa taas sujuisi! :/

  Vinkkejä... Öh. Te olette varmaan kokeilleet kaikkea samaa kuin mitä mekin tehdään, mutta kotona on tehty selväksi kauppojen säännöt (ei saa huutaa, ei saa juosta, saa koskea vain niihin tavaroihin, mitä äiti tai isä pyytää, koska tavarat ovat kaupan). Jos ollaan kahdella aikuisellla kaupassa, saatetaan ihan vakavissamme uhata, että NYT tai lähdet isin kanssa heti pois kaupasta ja äiti jää maksamaan. Se toimii, mutta ei tietysti ole siulla nyt toteutettavissa. Kerran Ellu lähti isänsä kanssa autoon kesken kauppareissun (juoksi eikä suostunut kävelemään kädestä pitäen, ja jos ei pitänyt kädestä, niin karkasi juoksemaan) ja se oli kyllä tytölle iso opetus. Rajansa pitää kai välillä kokeilla.. Voisitko jutella Lotan kanssa vielä kerran napakasti kaupan säännöt uhkauksella, että jos ei onnistu, niin äiti lähtee yksin kauppaan kun isi tulee kotiin eikä Lotta pääse mukaan? Eihän sekään kivaa ole, mutta ei sekään ole teistä kelleen, jos kaupassakäynti muuttuu huudoksi ja taisteluksi. :/

  Toinen testattu vaihtoehto on lahjonta. Valitset jonkun tarvittavan tuotteen kassojen läheltä ja muistutat koko ajan, että jos nyt istut nätisti kyydissä/työnnät kärryjä, saat valita itsellesi uuden hammasharjan / puurohiutaleet / xylitolpastillirasian, (muuten äiti valitsee). Tärkeintä olisi varmaan saada pienellä uhkailulla tai lahjonnalla Lotalle pari onnistunutta kauppakokemusta, niin ne hyvät toimintatavat pysyivät paremmin mielessä.

  Mukavia synttärivalmisteluja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olis kyllä hyvä, kun vois sit vaan viedä pois kaupasta jos ei tottele. Ehkä pitää joku vkoloppu raahata Joni kauppaan, tosin sillon Lotta varmaan käyttäytyykin hienosti. :D Nyt rangaistus on ollut se kärryyn joutuminen, autokärryssähän saa laitettua vyöt kiinni niin ei pääse karkaamaan mutta tavalliset kärryt on vöhön vaaralliset, kun Lotta nousee sitten seisomaan siinä istuimella... Pitää kyllä nyt vielä painottaa noita sääntöjä ja muistuttaa palkinnosta riittävän usein kaupassakin, niin jospa se siitä alkaisi sujumaan.

   Poista