maanantai 7. syyskuuta 2015

Huoli

Reilun viikon ajan Venlan käytös päivisin on muuttunut. Venla viihtyisi vain sylissä pystyasennossa hytkytettynä. Ja hytkyttäjän pitää tietenkin seisoa. Lisäksi Venla vetää itsensä tikkusuoraksi tai jopa kaarelle asti ja on itkuinen. Eilen illalla nukkumaan mennessä olin hyssytellyt Venlaa jo hyvän aikaa kun hän yhtäkkiä alkoi itkeä aivan lohdutonta kipuitkua. Silloin päässäni alkoi raksuttaa.

Syntymästään saakka Venla on puklannut paljon. Paitoja ja harsoja kuluu monet päivän aikana ja puklu saattaa lentää kaaressa sekä suusta että nenästä. Venla viihtyi kuitenkin myös selällään eikä puklaaminen vaikuttanut aiheuttavan kipua. 1 kk neuvolassa oma terveydenhoitajamme oli sitä mieltä, että todennäköisesti 2 kk lääkärineuvolassa Venlalle määrättäisiin Gavisconia. 2 kk neuvolan aikaan puklaaminen oli kuitenkin hieman helpottanut, eikä lääkäri juuri kiinnittänyt asiaan huomiota. Lisäksi oma terveydenhoitajamme on ollut lomalla niin, ettemme ole päässeet hänellä käymään tuon 1 kk neuvolan jälkeen.

2 kk neuvolassa Venla sai rotarokotteen, joka usein aiheuttaa vatsanväänteitä. Tuosta päivästä alkaen meidän päivät muuttui: Venla halusi olla vain sylissä ja oli itkuinen. Pistin oireet, kuten myös lisääntyneen puklaamisen, rokotteen piikkiin. Viikko rokotteen saamisesta rotavirusta on elimistössä eniten ja silloin kakka oli kovin vetistä ja maha selvästi kipeä. Pikkuhiljaa oireet alkoivat helpottaa. Kunnes muutaman päivän päästä alkoi tuo itsensä kaarelle vetäminen ja itkuisuus.

Vaunuissa Venla ei ole viihtynyt ainakaan kuukauteen. Luulin sen johtuvan siitä, että hänellä olisi kuuma. Kun vaatteiden vähentäminen ei auttanut, ajattelin Venlalla olevan tylsää. 45 minuutin lenkistämme Venla joko huusi puolet matkasta kunnes nukahti, tai sitten minä kannoin häntä ja kokeilin välillä takaisin vaunuihin. Kotiin päästyämme Venla nukkuu vaunuissa maksimissaan viisi minuuttia, eikä sen jälkeen enää auta edes vaunujen heijaaminen vaan on päästävä syliin pystyasentoon.

Turvakaukalo on toinen paikka missä Venla ei viihdy. Lotta taas rauhoittui aina kaukalossa, nukkui kaikki automatkat ja jatkoi unia kaukalossa perille päästyämme. Venla huutaa kaukaloon laitettaessa, autossa, kaupassa, missä vain. Yleensä nukahtaa jossain vaiheessa automatkaa, mutta perille päästyä herää heti. Lainasin kaveriltani kaukaloa, jossa asento ei ole niin kuppimainen kuin meidän Brion kaukalossa ja hallelujaa, Venla ei huutanut! Ja nukkui kotiin päästyämme 2,5 tuntia! Nyt sitten etsitään uutta kaukaloa.

Tilanne on tosiaan viimeisen viikon ajan mennyt koko ajan huonompaan ja Venla viihtyy koko ajan huonommin ja huonommin oikeastaan missään. Kaarelle vetämisestä olin ihmeissäni, koska mun mielestä vatsa ei Venlalla ollut kipeä, eikä oloon myöskään auttanut mitkään perinteiset keinot. Lotalla koliikin oireet helpotti kolmen kuukauden ikäisenä, joten ihmettelin, miten Venlan tilanne menee vain huonompaan, vaikka ikää tulee koko ajan lisää. Pari edellistä iltaa on ollut vaikeita ja olen ihmetellyt, miksi esimerkiksi yöunille käyminen on yhtäkkiä niin vaikeaa, kun se sujui aiemmin jo ihan hyvin. Eilen illalla sitten aloin miettiä, voisiko kyseessä olla kuitenkin refluksi tai silent-refluksi. Kun kävin läpi tilanteita, joissa kipuitku ja kaarelle vetäminen oli alkanut, liitin puklaamisen tai nieleskelyn aina niihin.

"Refluksitaudissa (närästystauti, happorefluksi, ruokatorven takaisinvirtaustauti) mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti." http://www.refluksi.fi/6

Kun sitten aamulla luin refluksin oireita netistä, oli ne aivan samanlaisia, kuin Venlalla on ollut. Varasin ajan lääkärille ja saimme sieltä tällä kertaa Gavisconia. Nyt sitten vain toivotaan, että se auttaisi. Soimasin itseäni koko aamun siitä, etten ollut aiemmin tajunnut, että Venla on oikeasti kipeä ja hänen käytökseensä on syy. Toisaalta olin sulkenut refluksin pois viimeistään silloin, kun neuvolalääkäri ei ottanut asiaan kantaa. Uutena minulle tuli myös se, että refluksi on yleensä voimakkaimmillaan 4-6 kk iässä.

Nyt kaikki hyvät vinkit esiin refluksista kärsivän olon helpottamiseksi! Kantoliinassa Venla viihtyy ja siinä pidänkin häntä paljon, nyt varmaan entistä herkemmin laitan liinaan, jotta olo pysyisi hyvänä. Ja pidetään peukkuja, että Gavisconista on apua!


8 kommenttia:

  1. Oi ei... Toivottavasti nyt alkaa helpottaan! Mutta turhahan sitä on itseään soimata, vauvat kun ei puhu, niin joskus on tosi vaikea tietää, että missä mättää. Ja jos joku iloinen asia tästä täytyy kaivaa, niin mun varovainen vauvakuumeeni otti tämän luettuani takapakkia pari askelta. ;) On melkein jo alkanut aika kullata omia muistoja! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä voiko tuo lääke auttaa näin nopeasti, mutta tänään Venla nukahti taas ihanan helposti! Tai vielähän se voi tuolta herätä huutamaan... :D Mutta toivo ainakin heräsi, että Venlan olo helpottuu. Hyvä, että edes jotain hyvää tässäkin asiassa ja sun vauvakuume helpottui! :D

      Poista
  2. Täällä kokemusta kahdesta refluksi lapsesta joten tiedän todellakin mistä puhut! Esikoisella ei ollut mitään joten meni neljää pitkää kuukautta ennen kuin osasin alkaa epäilemän kakkosella jotain. Hän oli todella itkuinen ja levoton koko ajan. Tämän kolmosen kohdalla taas osasin jo ennakoida ja reagoin oireisiin heti.
    Meillä ollaan sairastettu allergiaperäistä silent-refluksia. Oireet ovat helpottaneet todella paljon, kun ruokavalio on saatu kuntoon. Imetysaikana jätin mm.maidon,munan ja tokan kohdalla myös viljat pois ja vauvan olo parani selvästi. Kolmosella oli myös Gaviscon käytössä muutaman kuukauden.
    Kakkonen oli ruoka-aineallergikko ekat kolme vuotta ja tämä kolmonen sietää jo nyt 8kk iässä kaikkea.
    Mutta oireina meillä oli mm.huonosti nukkuminen, ei viihdytty selällään, selkä kaarella huutaminen, nieleskely (ei puklanut siis ulos asti), sylissä ja pystyasennossa viihtyminen, kaukalossa itkeminen.

    Mun neuvot on testata imetysdietillä ainakin maidon pois jättöä itseltä (pullovauvalla apteekin maidon sopivuus), kohottaa sängynpäätyä melko reilusti, samoin vaunuissa kohottaa pääpuolta (kantokassin alle peitto/pyyhe) ja paljon syliä, kantoreppua ja lohdutusta. Vauvalla on oikeasti todella paha olla ja kurkku kipeä. Itsellä oli myös kakkosen kohdalla todella huono omatunto, kun pidin häntä vain hankalana vauvana vaikka olikin oikeasti kipeä.. :( Mutta eihän sitä voinut tietää.
    Ja jos ei helpota kotikonstein niin suosittelen tilaamaan aikaa lasten/allergialääkärille. Jos ruokavaliohoito ei auta niin siihen saa hyviä lääkkeitä jotka auttaa vielä paljon paremmin kuin gaviscon. Pahimmillaan hoitamaton refluksi kirjaimellisesti polttaa kurkkutorvea..
    Tsemppiä ja jaksamisia! Refluksivauvan kanssa arki ei ole helppoa, mutta onneksi vauva helpottuu iän myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, teilläpä on ollut sitten kaikenlaista. :/ Meillä nyt onneksi oireet on selvästi helpottaneet Gavisconilla. Ruoka-aineiden en ole huomannut pahentavan oireita, tosin en ole kokeillutkaan esim juuri kokonaan maidotonta tai viljatonta, sen olen huomannut että jos käytän paljon maitotuotteita, on Venlalla vatsa kipeä. Sängynpäätykin on ollut kohotettuna jo pitkään ja viimein tällä viikolla tajusin nostaa myös vaunujen koppaa pystympään. Kiitos vinkeistä, täytyy varmasti testata noita dieettejä jos oireet jatkuu tai etenkin jos ne pahenee. Tosiaan Gaviscon on onneksi tuonut selvää helpotusta.

      Poista
  3. Minkä merkkinen kaukalo? Meillä samoja oireita ja kaukalo viimeinen paikka johon rauhoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän oma on Brio Primo ja kaverilta lainattu oli Britax baby-safe, siinä on jotenkin paljon suorempi ja pystympi se vauvan asento

      Poista
  4. Okei. Meillä juuri britax ja siinä huudetaan aina... nyt lainassa cybex.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei :( toivottavasti teillekin löytyisi sopiva kaukalo mahdollisimman pian ja tietysti mieluummin vielä niin, ettei tarvi kaikkia merkkejä alkaa kokeileen...

      Poista