torstai 26. maaliskuuta 2015

Lotta 1,5-v

Tällä viikolla Lotta tosiaan täytti jo 1,5-vuotta. Pitkästä aikaa ajattelin kirjoittaa vähän siitä, millainen tyttö Lotta tällä hetkellä on ja mitä osaa.

1,5 vuotias Lotta:

- juoksee
- kiipeilee joka paikkaan (mm. ruokapöydälle...)
- lempparileikit mm. kahvikutsut, vauvanhoito, karkuun juokseminen ja piiloon meneminen
- lukee paljon kirjoja
- tykkää kuunnella musiikkia ja tanssia
- pitää hurjista leikeistä esim. lennätys ja pää alaspäin roikottaminen...
- sanoo muutaman sanan: vauva, kauppa, kakka, pää, ei, oho
- lisäksi "puhuu" tavuilla
- saa usein asiansa sanottua osoittelemalla tai muutoin elekielellä
- ymmärtää puhetta ja suorittaa annetut tehtävät
- osaa kysyttäessä näyttää ruumiinosia itseltään ja muilta
- harrastaa muskaria
- on joissakin asioissa todella järjestelmällinen
- on sosiaalinen ja rakastaa seuraa sekä huomiota
- on osoittautunut myös melkoiseksi määräilijäksi
- uhmaakin alkaa jo näkyä
- toisinaan on myös melkoinen "minä itse" tyyppi
- omistaa 16 hammasta
- syö tuttia öisin
- pottailua treenataan satunnaisesti
- nukkuu yöllä 10 tuntia ja päivällä 0,5-2 tuntia
- käyttää koon 86-92 vaatteita
- käyttää Liberon housuvaippaa koossa 6 sekä kestovaippoja koossa M ja LLotta on siis melkoinen hurjapää. Viime aikoina Lotta on oppinut mm. kiipeämään syöttötuoliinsa, jonka kautta pääsee myös näppärästi kiipeämään ruokapöydälle, nousemaan seisomaan keinussa ja ostoskärryissä ja ylipäänsä keksinyt, että kaikkialle voi kiivetä... Minä en ehkä ole ihan hirveän innoissani näistä taidoista, eilenkin ruokaa laittaessa sain hakea Lotan aika monta kertaa pois pöydältä istumasta.


Lotta haluaa usein itse laittaa musiikin soimaan ja osaakin jo vaihtaa cd-levyn soittimeen. Ainoa ongelma tässä on se, että joskus kappale ehtii hädin tuskin alkaa, kun Lotta haluaa jo vaihtaa levyä... Usein musiikin tahtiin tanssitaan, mutta toisinaan se jää vain taustalle soimaan. Muskarissa Lotta on reipastunut todella paljon viime syksyiseen verrattuna. Nyt Lotta yleensä istuu lastenpenkillä (eikä minun sylissä), osallistuu enemmän leikkeihin, hakee ja palauttaa itse soittimet, liikkuu ja tanssii mukana eikä tarvitse enää minua koko ajan vierelleen. Syksyn jälkeen olin vähän kahden vaiheilla, jatketaanko muskaria vielä keväällä, mutta onneksi jatkettiin, Lotta tykkää siitä kovasti.


Suosikkileikit taitaa tällä hetkellä olla piiloon meneminen ja karkuun juokseminen. Jos Lotalta kysyy "missä Lotta?" laittaa hän kädet silmilleen ja kurkkaa kohta käsien takaa. Pikkuveljeni erehtyi kerran ruokapöydässä kysymään tuon kysymyksen tietämättä, mitä Lotta silloin tekee ja niinpä oli Lotan naama aivan ruuassa. :D Kahvikutsuja pidetään edelleen paljon ja ruokaa laitetaan joko Lotan omilla kattiloilla tai sitten ihan oikeilla kattiloilla. Lotta pitää huolen siitä, että kaikki eläimet ja lelut saavat myös osansa tarjoiluista ja muistaa maiskuttaa omalla suullaan lelujen syödessä. Vauvanukkea hoidetaan vaihtelevasti, välillä hyvinkin hellästi mutta välillä vauva vain heitetään lattialle ja jätetään siihen. Kirjoja luetaan päivittäin, joskus Lotta lukee itse ja usein tuo minullekin oman kirjan luettavaksi, toisinaan taas minä luen Lotalle.Lotta sanoo selkeästi (ainakin) sanat vauva, kauppa, kakka, pää, ei ja oho. Lisäksi on omia sinnepäin olevia sanoja esim. poppu = loppu, paippa = vaippa ja puppu = Nuppu (meidän kissa). Myös kaakkuu on selkeä: kiikkuu eli keinu. Monet sanat ovat tällä hetkellä vain tavuja ja luonnollisesti sama tavu voi tarkoittaa montaa asiaa. Pi = piilo, piirtää; pa = palikka, pallo; ka = sukka, makkara, Hakkarainen; pu = pupu, pusu. Näitä on lisääkin, mutta enhän minä niitä nyt muista. Lotta saa kyllä usein asiansa hyvin ilmaistua pelkällä tavullakin ja osoittelemalla. Puhetta Lotta ymmärtää mielestäni todella hyvin. Lotalle voi sanoa vaikkapa että hae puhdas vaippa kaapista, vie nämä pyykkikoppaan, vie tämä keittiöön, missä Lotan muki on, hae joku tietty lelu/kirja jne. ja hän osaa tehdä annetut tehtävät. Siis silloin kun haluaa. :D


Joissain asioissa Lotta on erittäin järjestelmällinen. Esimerkiksi kengät ja ulkovaatteet Lotta kerää aika kasaan ja ne pitää viedä omille paikoilleen, ei jättää lattialle lojumaan. Duplot joutui kaapin päälle evakkoon, kun Lotta heitteli niitä ja nyt jos Lotta haluaa leikkiä duploilla, pyytää hän ne kaapin päältä ja leikin jälkeen kerää palikat takaisin laatikkoon ja käskee laittamaan laatikon kaapin päälle. Jotkut muutkin lelut Lotta kerää hienosti leikin jälkeen, mutta suurin osa kyllä jää niille sijoilleen tai jopa levitetään entistä enemmän.


Lotta on edelleen sosiaalinen tapaus, joskin uusissa tilanteissa hieman hitaasti lämpenevä. Hetken katseltuaan ihmisiä ja ympäristöä äiti yleensä unohdetaan ja otetaan leikkikaveri vaikka viisi minuuttia sitten tavatusta ihmisestä. Lotta on kova määräilemään ja käskee minua tai muuta leikkikaveriaan milloin minnekin istumaan tai vie mukanaan toiseen huoneeseen. Kun äiti ei tottelekaan, alkaa hirveä huuto... Uhmakohtauksia on meillä jo nähty ja niihin olen todennut parhaaksi keinoksi antaa Lotan kiukuta rauhassa, mutta olla kuitenkin saatavilla. Yleensä noin puolen tunnin raivoamisen jälkeen Lotta viimein tulee syliin hakemaan lohtua, sitä ennen häneen ei saa koskea. Neiti "minä itse" on myös saapunut kyläilemään ja näyttäytyy yleensä äidin kanssa ruokapöydässä. Jugurttipurkistakaan en meinaa saada kantta auki kun sen pitäisi olla jo Lotan edessä eikä äiti todellakaan saa koskea siihen saati auttaa syömisessä!


Tutti on käytössä vielä öisin, minä haaveilen siitä vieroittamisesta mutten ole jaksanut ryhtyä tuumasta toimeen. Pottailu on myös vähän samalla tasolla: kun Lotta itse haluaa potalle, pääsee hän siihen ja silloin tulostakin syntyy, mutta minä en ole jaksanut ottaa pottailua säännölliseksi osaksi päivää, vaikka ehkä pitäisi... Jotenkin en vaan ole jaksanut ja epäilen, että vaikka nyt edistyttäisiin pottailussa niin vauvan synnyttyä siinä otettaisiin kuitenkin takapakkia, joten olen antanut olla. Vaikka eihän sitä tiedä, tulisiko pottailun suhteen taantumaa tai oppisiko Lotta pottailun sitten uudestaan helpommin, kun siihen olisi jo tietty rutiini. Minä vain olen ollut laiska tässä asiassa.

Vaikka Lotta on vasta vajaa 80 cm pitkä, alkaa jo osa 86 kokoisista vaatteista olla pieniä ja tällä hetkellä käytetäänkin sekaisin kokoja 86 ja 92. Vaipoissa käytössä edelleen Libero ja housuvaippa koko 6, sekä kestovaipoissa muutama M-kokoinen menee vielä, mutta L alkaa olla parempi.

Sellainen on pääpiirteissään meidän ei enää niin pikkuinen Lotta. Viime aikoina arki on rullannut mukavasti ja meillä on kivaa Lotan kanssa. Vaikka tämänhetkisen rahatilanteen takia juuri harmittelin, että olisi vaan pitänyt mennä alkuvuodeksi töihin, niin onhan se nyt oikeasti ollut ihanaa saada olla Lotan kanssa kotona. <3

8 kommenttia:

 1. Ihana Lotta! Vitsit mietin tota hammasmäärää. Meillä on nyt 2 ja vuoden päästä niitä on jo sit tollanen rivistö. Hui. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep, noita hampaita on kyllä melkoisesti, munkin piti vauvakirjasta tarkistaa, montako niitä on. :D

   Poista
 2. Ihana itsepäinen Lotta. <3 Hyvähän se vaan on, että omaa tahtoa löytyy.

  VastaaPoista
 3. Meillä on jo kauheen kauan 1,5v iästä :) Ei sitä muistakaa mitä kaikkea lapset sillon osaskaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se aika vaan menee äkkiä. :D Enpä mäkään oikein muista, minkä ikäisenä Lotta on mitäkin oppinut, kovasti muistelemalla saattaa osua suurin piirtein oikein. :)

   Poista
 4. Voi että - Ihanainen Lotta!! <3 Paljon Onnea 1,5vuotiaalle nimikaimalle! :) Meijän Lotalla tulee 1,5v täyteen tänään :)

  VastaaPoista