tiistai 24. maaliskuuta 2015

Lotan 1,5-v neuvola

Tänään Lotta on 1 v 6 kk vanha. Sen kunniaksi käytiin tänään lääkärineuvolassa, terveydenhoitajan mittaukset suoritettiin jo viikko sitten minun äitiysneuvolan yhteydessä. Tässä siis uusia mittoja, suluissa olevat on otettu vuoden ikäisenä:

Paino 11,7 kg (10,98 kg)
Pituus 78,8 cm (74,4 cm)
Päänympärys 49 cm (48 cm)

Eipä noissa mitoissa huimia eroja siis puolen vuoden takaiseen ole, pituutta tullut 4,5 cm ja painoa vajaa kilo. Jotenkin tuo tyttö vain näyttää nykyään hurjan isolta, tuntuu, että sänkykin käy kohta pituuden puolesta pieneksi. :D

Terveydenhoitaja kyseli ja katseli Lotan osaamista. Sanoja Lotalla ei ole kuin muutama ja th kysyikin, onko minulla tai Jonilla ollut puheenkehityksessä viivästymää... Ilmeisesti siis puolitoistavuotiaat osaavat keskimäärin jo enemmän sanoja, kuin mitä Lotta nyt osaa. Minuun nyt on hankala puheenkehitystä verrata, sillä isoveljeni on tulkannut minua, eikä minun ole tarvinnut puhua. Kun sitten olen alkanut puhumaan, olen puhunut suoraan kokonaisilla lauseilla, en missään vaiheessa pelkillä sanoilla. Joka tapauksessa huolissaan ei kuulemma tarvitse olla, koska sanoja ja tavuja kuitenkin jo tulee ja Lotta myös ymmärtää puhetta erittäin hyvin. Enpä itse ollut edes ajatellut, että nyt jo "pitäisi" osata enemmän sanoja, vaikka toki esim. muiden bloggareiden 1,5-vuotiaiden taitoja lukiessa olen huomannut, että sanoja on jo huomattavasti enemmän kuin meillä. 

Terveydenhoitaja kirjoitti neuvolakorttiin näin:

"Pituutta tullut suhteessa vähemmän, mutta hyvällä tasolla. Touhukas ja reipas tyttö. Joitakin sanoja tulee, ymmärtää puhetta. Ruoka maistuu hyvin."

Tänään käytiin tosiaan vielä lääkärillä. Käynti oli pikainen, eikä lääkäri juuri reagoinut esim. kun ihmettelin sitä, miten vähän Lotta nukkuu. Tällä hetkellä Lotta siis nukkuu yöllä juuri ja juuri 10 tuntia ja päivällä 30 minuuttia... On selvästi väsynyt, muttei vaan nuku. Toivotaan, että tämä olisi vain jokin vaihe, etenkin noiden päiväunien suhteen... Neuvolakorttiin lääkäri kirjoitti:

"Reipas tyttö, kasvu ja kehitys normaalia. Sydän ja keuhkot terveet, vatsa ok, silmät ja korvat terveet, iho siistiä."

Tuolla lääkärissä nyt ei tosiaan muuta tapahtunut kuin hän tutki nopeasti Lotan, hieman kyseli kuulumisia ja siinä se. Kysyin myös, kun huomasin tänään Lotan alahuulessa ja kitalaessa kirkkaanpunaisia läiskiä, että mitä ne voisivat olla. Ei osannut lääkäri vastata, voi olla alkavaa enterorokkoa tai sitten jotain muuta, seuraillaan. Toivottavasti ei olisi enteroa, se ei käsittääkseni ole raskaana ollessa kovin hyvä juttu...

Siinäpäs meidän neuvolakuulumiset, lääkäri Lotalla taitaa olla seuraavan kerran vasta neljä vuotiaana (jos nyt oikein muistan..?) ja olisikohan terveydenhoitaja kaksi vuotiaana..? Kirjoitan vielä lähipäivien aikana puolitoistavuotiaasta Lotasta tarkemmin, sieltä löytyy sitten myös ne Lotan vähäiset sanat. ;)

2 kommenttia:

  1. Musta tuntuu, että kauhean aikaisin niitä sanoja odotetaan tulevan. Itse en ole mikään asiantuntija (vaikka lto:n hommia teenkin :D), mutta tiedän monia lapsia, jotka eivät ole juurikaan puhuneet alle 2-vuotiaana ja sitten siellä kahden vuoden paikkeilla alkavat papattaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu että ylipäätään pitäisi osata kaikkea hirveän aikaisin :D mullakin kavereiden lapsia jotka esim vuoden ikäisenä vasta opettelee konttaamaan niin johan laitetaan fysioterapeutilla käymään. Hyvähän se toki on, että kehitystä seurataan, mutta yksilöllisiä eroja on kyllä aika paljon ihan jokaisella kehitysalueella. Mä kyllä uskon, että kun Lotta löytää enemmän sanoja niin siitä puheesta ei sitten todellakaan tule loppua. :D

      Poista