keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Yövieroitus

Noin kuukausi sitten Venla roikkui tississä kiinni niin yöt kuin päivätkin. Päivälläkään Venla ei olisi muuta tehnyt kuin syönyt (tai katsellut, taputellut jne) tissiä. Silloin aloin vähentää imetyskertoja päivällä ja annoin rintaa vain ruuan jälkeen ennen päiväunia ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Sen lisäksi imetin koko yön läpi... Venla kyllä hermostui, kun ei saanutkaan rintaa aina halutessaan, mutta kääntämällä huomion muualle, unohtui tissi kuitenkin melko nopeasti.


Myös meidän yöt oli menneet ihan hirveiksi. Venla ja Lotta menivät nukkumaan noin kello 19.30 ja nukahtivat etenkin Jonille melko nopeasti. Minä menen nukkumaan noin 22-22.30 ja tytöthän siis nukkuivat meidän makkarissa omissa sängyissään. Vaikka Venla olisi ollut miten sikeässä unessa, heräsi hän lähes poikkeuksetta kahden minuutin kuluessa siitä, kun minä olin kömpinyt sänkyyn. Tässä vaiheessa nostin Venlan viereeni rinnalle ja siinäpä tyttö sitten nukkuikin loppuyön. Tissin piti olla koko ajan suussa. Heti kun irroitin, Venla heräsi. Mulla oli aamuisin selkä tosi kipeä, kun olin nukkunut Venlan vieressä miten sattuu. Mulla on viime aikoina ollut myös paljon sydämen lisälyöntejä, mitä mulle tulee aina kun oon tosi väsynyt tai stressaantunut.

Eräänä lauantaina kävin luokkamme saunaillassa ja tulin kotiin vasta lähempänä kolmea. Hiippailin sänkyyn nukkumaan ja ajattelin vielä, että nyt Venla nukkuu niin sikeästi että tuskin heti herää. No kappas, meni pari minuuttia ja tyttö oli hereillä ja tahtoi rinnalle. Aamulla kyselin jonilta, oliko Venla ollut vaikea nukuttaa ja oliko heräillyt paljon, kun en ollut kotona. Kuulemma oli nukahtanut helposti ja kerran herännyt vähän, mutta nukahtanut melkein heti uudestaan kun Joni oli vähän keinuttanut sänkyä. Siispä päätin, että nyt on aika lopettaa yöimetys, jotta jaksaisin päivisin jotain muutakin kuin tiuskia...


Maanantaina siirsin tyttöjen sängyt omaan huoneeseen, vaikka Lotta olisikin halunnut nukkua edelleen meidän huoneessa. Melko vähillä mielenosoituksilla siirto kuitenkin meni. Tässäpä sitten listaa siitä, miten yövieroitus ja tyttöjen siirtyminen omaan huoneeseen sujui.

1. yö
Tytöt nukahtaa Jonille melko helposti noin kello 19.30, eli normaaliin aikaan. Itse menen noin 22.30 nukkumaan ja siellä yksin sängyssä pyöriessä tulikin hirveä haikeus ja ikävä mun ihanaa pientä tissiapinaa. <3 Niin se äitiys vaan teettää ihmeellisiä asioita; pitkään jo kironnut huonoja öitä ja sitä, kun aamuisin on selkä kipeä yhdessä asennossa nukkumisesta ja nyt kun vihdoin sain oman sänkyni takaisin, kaipaan vaan sitä tuttua lämmintä tuhisijaa viereeni...

23.20 Venla herää ja saa pienen hepulin, kun ei pääsekään syliin ja viereen meidän sänkyyn, vaan joutuu olemaan omassa sängyssään. Suhteellisen nopeasti kuitenkin rauhoittuu, mutta istuskelee vaan sängyssä ja nousee aina takaisin ylös kun lasken makuulle. 23.50 Joni tulee treeneistä kotiin ja päästää minut nukkumaan ja saakin Venlan nukahtamaan 10 minuutissa.

4.50 Venla herää taas ja tällä kertaa saakin kunnon raivarin. Kiljui aivan hurjana, minä edelleenkin vain istun Venlan sängyn vieressä, yritän silitellä (työntää käden pois) ja laulan hiljaa tuutulaulua. Myös Lotta herää Venlan huutoon. 5.20 Venla nukahtaa ja karkaan vessan kautta takaisin omaan sänkyyn Lotan jäädessä hakemaan unta omaan sänkyynsä. Kello 6 Lotta alkaa itkeskelemään, kun uni ei tule, joten haen Lotan meidän sänkyyn. Lotta ei meinaa nukahtaa meidänkään sängyssä, mutta jossain vaiheessa ollaan molemmat nukahdettu.

6.55 Venla herää, jolloin otan Venlan sängystä tissille ja noustaan ylös.


2. yö
Joni laittaa taas tytöt nukkumaan ja molemmat ovat unessa noin kello 20. Kello 2 Lotta herää ja otan tytön meidän sänkyyn, jottei heräisi taas jos venla saa hepulin. Venla herää ensimmäisen kerran kello 2.50 ja saa hirveät raivarit. Jälleen kuitenkin puolessa tunnissa saan Venlan takaisin nukkumaan.

4.30 Venla herää taas ja herätän Jonin menemään. Joni saa Venlan nukahtamaan viidessä minuutissa. 5.20 kuuluu taas itkua ja venla onkin sängyssään ihan pirteänä ja valmiina aloittamaan uuden päivän. Itse en ole ihan samaa mieltä, joten yritän nukuttaa Venlaa vielä. Olen itse aivan todella väsynyt ja nuokun tuolissa sängyn vieressä. Koska Venla ei osoita merkkiäkään siitä, että jatkaisi unia, menen Lotan sänkyyn pötköttämään toivoen, että nukahtaisin itse ja että myös Venla luovuttaisi jossain vaiheessa. Kohta Venla alkaa soittamaan leikkipianoa, en tosiaan tiedä mistä sen sai kaivettua, joten nousen ja jatkan nukuttamisyrityksiä. Minulla ei ole kelloa lastenhuoneessa, mutta saan Venlan nukahtamaan ja kun palaan sänkyyni, kello on jo 6.30. Mietin hetken, kannattaako minun enää edes yrittää nukahtaa, sillä herätyskello on soimassa kello 7. Venla herääkin parin minuutin päästä uudestaan, joten noustaan ylös ja annan Venlalle tissiä.

3. yö
Joni on myöhään töissä, joten minä nukutan tytöt. Lotta nukahtaa noin kello 20 ja Venla 20.45. Venla havahtuu 22.30 Jonin aivastukseen, mutta saan nukahtamaan 10 minuutissa.

Tästä yöstä en muista kellonaikoja, mutta herätyksiä oli monta. Sain kuitenkin Venlan nukahtamaan aina 10 minuutissa takaisin, vaikka hän mieltänsä kovasti osoittikin. Kerran Venla hieman itkeskeli, mutta nukahti itsestään takaisin.

6.30 Venla herää ja noustaan ylös. Lotta nukkuu vielä omassa sängyssään, joten tullaan Venlan kanssa olohuoneeseen tissittelemään. Pian Lottakin herää ja saa raivarin, kun hänet on jätetty yksin "pimeään" huoneeseen. Raivari kestää jonkin aikaa, sillä en pääse heti hänen luokseen. Lotta myös haluaisi vielä meidän sänkyyn nukkumaan, mutta suuttuu, kun minä en enää ole tulossa nukkumaan. Lopulta päästään kuitenkin kaikki aamupalalle.

Minä itse olen tässä vaiheessa yllätysyllätys entistäkin väsyneempi ja tuntuu, että nukahdan pystyyn. Lotalla on kerhopäivä ja Venlalla muskari, joten aamupäivä menee onneksi suht helposti ja väsymys alkaa painaa iltaa kohti mennessä.


4. yö
Joni nukuttaa tytöt, Lotta meuhkaa hieman tavallista pidempään ja nukahtaa noin 20.30.

23.30 Venla herää. Vesipullo on vuotanut sänkyyn, joten sänky ja Venla on aivan märkiä. Vaihdan venlalle kuivan yökkärin ja otan märän lakanan pois ja nukutan Venlan 10 minuutissa. Seuraavan kerran Venla herää vasta 4.30, mutta on erittäin kiukkuinen. Kuitenkin nukahtaa jälleen jo 10 minuutissa. Itse en sitten meinaakaan saada unta, koska Joni kuorsaa ja sen jälkeen uni ei vain tule. Onneksi kuitenkin viiden jäljestä olen minäkin unessa.

6.30 Lotta herää ja mennään Lotan kanssa olohuoneeseen. Palkitsen Lotan siitä, että nukkui niin hienosti koko yön omassa sängyssään ja annan hänelle joskus Libero kerhosta saamallani ja jemmaamallani lääkäridublo setillä. Se onkin kova juttu, koska lääkärileikit on tällä hetkellä suosituimpia.

5. yö
Tytöt on väsyneitä päivän touhuista ja nukahtavat helposti 19.30. Venla itkeskelee hieman 23 ja 2.30, mutta nukahtaa itsekseen ilman käyntiä.

4.45 Venla herää ja menen viereen. Hepuleista huolimatta Venla nukahtaa kymmenessä minuutissa. Palaan sänkyyni ja pian Venla herää uudestaan. Käyn jälleen nukuttamassa Venlan, mutta taaskaan en ehdi kauaa olla sängyssä, kun itku alkaa uudestaan. Puoli kuuden jälkeen luovutan ja lähdetään olohuoneeseen tissittelemään. Lotta herää kuuden jälkeen ja mennään kaikki yhdessä herättämään myös Joni lauantai aamun kunniaksi.


6. yö
Minä nukutan tytöt ja ilta meneekin yhdeksi riekkumiseksi... Venla nukahtaa 20.30 ja Lotta 21.

Ensimmäinen herätys on kello 00.30 kun Venla kitisee sängyssään. Joni käy nukuttamassa Venlan. 2.45 Venla itkee taas ja minä saan Venlan noin vartissa takaisin uneen. 3.45 herää Lotta jonka haen meidän sänkyyn. Viideltä Venla itkeskelee muutamaan otteeseen, samoin kuudelta, mutta nukahtaa itsekseen. 7.30 herää Lotta ja pian perässä Venla. Ihanaa nukkua kerrankin näin pitkään!

7. yö
Illalla käydään juhlimassa kaverin synttäreitä ja siitä seuraa kaamea iltavilli ja -kiukku. 20.30 molemmat tytöt kuitenkin nukkuvat. Kahden aikoihin Venla herää monta kertaa putkeen ja annan lopulta Buranaa. Lotta huutaa äitiä pariin otteeseen, mutta kun ehdin huoneen ovelle, on jo nukahtanut uudestaan. 5.30 Venla herää ja vatsasta kuuluu hirveä kurina, joten annan tissiä. Hepuli on taattu, kun pitäisi irroittaa ja palata omaan sänkyyn... Seitsemän jälkeen Lotta tulee meidän sänkyyn pötköttämään ja hieman myöhemmin myös Venla herää ja noustaan ylös.

8. yö
Tytöt nukahtaa normaaliin aikaan ja noin puolen tunnin päästä Venla herää, mutta nukahtaa nopeasti takaisin. 5.30 minä herään ihmettelemään, eikö kumpikaan lapsi ole herännyt kertaakaan. Sitten alan miettimään, onko ne edes hengissä enää mutten uskalla mennä katsomaan etteivät herää. Kohta kuulen, kun Lotan sänky nitisee ja tiedän, että ainakin Lotta on elossa. 5.50 Venla herää ja noustaan ylös. Molemmat siis selvisivät hengissä yön heräämättä! Tai sitten ovat heränneet, mutta mä en migreenin ja lääkkeen takia oo itse herännyt...

9. yö
Normaali nukutus, Venla herää 23, nousee seisomaan ja ottaa sängyn vieressä olevan hyllyn päältä vesipullon. Juo, laittaa pullon takaisin ja käy nukkumaan. <3 Venla itkeskelee useamman kerran yön aikana, mutta kertaakaan ei tarvitse mennä luokse vaan nukahtaa itse takaisin. 5.30 Venla herää, annan tissiä ja noustaan ylös. Olisin varmaan saanut vielä nukkumaan, mutta Lotta olisi herännyt siihen hepuliin enkä myöskään halunnut enää antaa periksi ja ottaa meidän sänkyyn nukkumaan. Ja lottakin heräsi kuudelta, joten sitten olivat molemmat jo ihan pirteinä pystyssä.


Nyt tätä järjestelyä on takana noin 2,5 viikkoa. Olen aina ajatellut, etten aio huudattaa lapsia edes vieroituksen merkeissä, mutta nyt oli kyllä oman jaksamisen takia pakko. 3,5 vuotta katkonaisia öitä on tehnyt tehtävänsä ja oireet alkoi olla sitä luokkaa, että asialle oli tosiaan pakko tehdä jotakin. Nyt on ollut jo useampi yö niin, ettei lastenhuoneessa ole tarvinnut käydä kertaakaan. Välillä jompi kumpi tytöistä saattaa itkeskellä, mutta nukahtavat sitten itse uudestaan. Se huono puoli tässä on, että aamumme alkaa aika usein nykyään kello 5.30 kun Venla herää. Parina aamuna olen tuolloin ottanut Venlan sänkyyni tissille, mutta hän ei enää siihen nukahda. Bonuksena Venla on kuitenkin alkanut nukkua kolmen tai jopa neljän tunnin päiväunia! Mulla ei ole vielä koskaan ollut sellaista nukkujaa, joka nukkuisi noin pitkät unet, joten niistä olen kyllä iloinen. :)

Edelleen herään aamuisin aika väsyneenä, sillä jos lapset heräävät yöllä ja vaikka nukahtaisivatkin ilman käyntiä, jään itse monesti hereille enkä saa heti unta. Tai sitten vaikkei lapset heräisikään, herään itse valvomaan joksikin aikaa. Ja aamut on tosiaan vähän turhan aikaisia... Olen kuitenkin tyytyväinen, että yövieroitus tehtiin nyt ja että tytöt nukkuvat nyt omassa huoneessaan. Vaikka unta minulle tulee vielä vähän tarvittavaa vähemmän (ja toki tuo vuosien univelka ei varmasti ihan hetkessä korjaannu), saadaan me kaikki tällä järjestelyllä paremmat yöunet.

Yövieroituksen jälkeen lisäsin imetyksiä taas päiviin, koska rinta on selvästi venlalle vielä kovin tärkeä. Imetän aamulla heti herättyämme, päivällä ruuan jälkeen ennen päiväunia ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi tilanteesta riippuen saatan antaa rintaa muissakin väleissä Venlan sitä pyytäessä. Esimerkiksi päiväunien jälkeen Venlalla on yleensä jo heti nälkä, joten jos välipala tai ruoka ei ole heti valmista, olen imettänyt. Myös joskus surun tullessa Venla hakee rinnasta turvaa. Usein olen kuitenkin huomannut, että Venla pyytää rintaa janoon, joten silloin vesipullo kelpaa myös.

Postauksen kuvat otettiin muutama viikko sitten erään tutun harrastelijavalokuvaajan toimesta ja tykkään kyllä kovasti. Tässä nyt vain osa kuvista mutta parhaatkin taisivat tähän tulla. :) Kuvaaminen oli kyllä hankalaa, koko kuvaus kesti kymmenen minuuttia ja kaikki onnistuneet kuvat on otettu aivan alussa. Lotta ei jaksanut kauaa keskittyä vaan aika pian alkoi vain juoksennella eestaas ja Venla taas olisi halunnut olla vain minun sylissäni. Onneksi kuitenkin saatiin niitä onnistuneitakin kuvia. :)

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Tsemppiä öihin! Itsekään en ole huudatuksen kannalla, mutta joskus on tehtävä myös sellaisia valintoja joista ei niin pitäisi, ilman kunnon yöunia on aika mahdotonta selvitä arjesta ja lapset kyllä oppii yllättävän nopeasti, kun on järjestelmällinen ja pysyy suunnitelmassa. Mikä on paremmin sanottu kuin tehty :D Meilläkin on monta kertaa menty taaksepäin nukkumisen/nukuttamisen suhteen, kun on annettu periksi, mutta itse en kyllä olisi jaksanut varmasti 3 vuotta jatkuvaa heräilyä. Onneksi hyviäkin aikoja on mahtunut nyt parina viime vuonna ja koko ajan mennään eteenpäin :) Kevät tuo varmasti sitten romahduksen meidän kaikkien uniin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että valintoja on tehtävä ja joskus paras ratkaisu on sellainen, mitä ei aiemmin ajatellut tekevänsä. Lottakin ollut aina niin huono nukkuja, että tosiaan tähän 3,5 vuoteen olen nukkunut maksimissaan viisi kokonaista yötä... Mutta josko niitä alkaisi tästä nyt tulla! Toivotaan ettei teillä vauvan tulo huonontaisi ainakaan Lilianin unia. Lottahan siirtyi meidän huoneeseen nukkumaan Venlan ollessa muutaman kuukauden ikäinen, koska heräili edelleen yöllä ja halusin päästä eroon edes Lotan heräilyistä. Meidän huoneessa Lotta sitten yleensä nukkuikin yön heräämättä. Mutta tsemppiä siis teillekin tuleviin yövalvomisiin ja toivotaan kuitenkin hyväunista vauvaa. ;)

   Poista
 2. Kovasti tsemppiä sinne.♥ Voi toivottavasti hyvät yöt jatkuisivat ja saisit itsekin nyt nukuttua. Meillä Hugo herää monta kertaa yössä ja yleensä riittää kun silitelen uneen ja annan tutin. Onneksi Hugon sänky on ihan meidän sängyn vieressä, niin voin nuokkua sängyllä istuen.
  Oi, nuo kuvat ovat aivan ihania.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Eipä ole herkkua teilläkään tuo useamman kerran herääminen, vaikkei tarvitsisikaan kunnolla nousta tai muuta tehdä kuin silitellä, katkeaa siinä se oma uni kuitenkin. Tsemppiä siis sinnekin, parempien öiden toivossa!

   Poista
 3. Miten ihmeessä sinä jaksat? Oletko koittanut mennä samaan aikaan nukkumaan kuin tytöt, että tulisi vähän enemmän uniaikaa? :)
  Kauniita kuvia ja taisin unohtaa viimeeksi mainita, että hyvältä näyttää teidän uusi keittiö. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiiä miten jaksan. :D Hormonit varmaan tehnyt aika paljon, kun oon imettänyt, mutta nyt tosiaan alkaa tulla raja vastaan. Ja kai sitä tavallaan on myös tottunut vähempiin uniin, koska jos vaikka lapset olis pois kotoa niin heräilen silti. Aikansa varmaan menee ennen kuin tottuu taas nukkumaan heräilemättä, sitten kun lapsetkin joskus nukkuu heräämättä. :D

   Mä oon tosi huono nukkumaan päivällä (en tietty nyt edes voisi kun Lotta ei nuku päiväunia, mutta en oo koskaan osannut nukkua päivällä) ja samoin en saa unta ennen kymmentä muuta kuin tosi harvoin eli jos oon vaikka kipeenä/migreeni. Myös se iltaan jäävä oma-aika kun lapset nukkuu on tullut tosi tärkeäksi, onhan se pari tuntia ainoa hetki päivässä kun mä saan olla ihan rauhassa, joten senkään takia ei oo tullut mentyä samaan aikaa lasten kanssa nukkumaan.

   Kiitos, ja keittiökin tosiaan on kiva. :)

   Poista
 4. Upeita kuvia tytöistä!

  Toivottavasti yöt nyt jatkuisivat hyvinä! Olette kaikki ansainneet unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi ainakin yöt olleet ihan hyviä. Välillä vähän heräillään mutta silti huomattavan paljon vähemmän aiempaan verrattuna. Jospa tämä tästä. :)

   Poista