lauantai 8. lokakuuta 2016

Remontin keskellä lasten kanssa

Elo-syyskuussa meille tosiaan tehtiin täydellinen keittiöremontti ja nyt ajattelin hieman kertoilla, kuinka elämä kahden pienen lapsen kanssa sujui remontin keskellä. Remontin meillä teki remppafirma ja itse hoidimme vain keittiön purkamisen.

1. viikko
Sunnuntaina me purettiin koko keittiö lattiasta kattoon. Apuvoimienkin kanssa purkamiseen meni koko päivä, jonka lapset olikin hoidossa mummon ja papan luona. Eipä tuosta mitään olisi tullut, jos olisi jatkuvasti pitänyt väistellä pieniä. Minua jännitti se, kuinka lapset ja eläimet saadaan pidettyä poissa keittiöstä, mutta siinä ei lopulta ollutkaan mitään ongelmaa. Lapset uskoivat, kun heille sanoi ettei keittiöön saa mennä ja koska meillä oli väliaikainen keittiö eteisessämme, jäi keittiö jotenkin aivan automaattisesti unohduksiin. Maanantaina remonttimiehet laittoivat keittiön ja olohuoneen välille muoviseinän, joten tämä asia helpottui entisestään. Eniten se, ettei keittiöön päässyt moneen viikkoon, tuntui ahdistavan meidän kissaa, jonka lempparipaikka on keittiön ikkunalla vahtaamassa lintuja.
Maanantaina remontti sitten alkoi todenteolla. Joni oli tietenkin päivät töissä ja minä suhasin lasten kanssa milloin missäkin, melko usein olimme minun vanhempieni kotona päivät, tai ainakin osan päivää. Jo pari ensimmäistä päivää osoitti, kuinka raskaita seuraavista viikoista tulisi, sillä olimme tyttöjen kanssa todella väsyneitä, kun jouduimme koko ajan olemaan liikkeellä ja pois kotoa. Vaikka maanantai ja tiistai oltiinkin lähes kokonaan juuri siellä mummilassa, eikä edes liikkeellä sen enempää. On se kuitenkin niin erilaista, kun aamulla pitää lähteä pois ja vasta illalla takaisin kotiin.


Kaiken lisäksi tiistaina kotiintullessani sain huomata ja sittemmin kuulla, että vessastamme oli jouduttu katkaisemaan vedet ja ne saataisiin takaisin vasta seuraavalla viikolla. Näin ollen talossamme ainoa paikka, josta saimme vettä, oli suihku. Kuulostaa aivan täydelliseltä järjestelyltä kahden pienen lapsen kanssa... Kuluvan viikon aikana rakas esikoisemme kuitenkin opetti minulle jotakin. Minä kun stressasin mm. käsienpesusta suihkussa, kuinka sitten kaikki vaatteet kastuu. Sanoin Lotalle että nyt laitetaan kumisaappaat jalkaan, ettei sukat kastu kun pestään kädet. Lotta hihkaisi aivan innoissaan: "jeeee mennään kumisaappailla suihkuun!". Silloin tajusin, että ehkei tämä nyt olekaan niin vakavaa ja ehkä maailma ei kaadu siihen, vaikka sukat tai ne kaikki kuivumassa olevat pyykit kastuisivatkin. Sillä onhan se nyt jännää, kun laitetaan sisällä kumpparit jalkaan ja mennään suihkuun!

Tiistaina keittiössä valettiin lattia, jonka piti antaa kuivua, joten keskiviikosta tuli vapaapäivä ja saimme olla kotona. Yllättäen valitsemamme laatat tulivatkin vasta torstaina iltapäivällä, joten myös torstai saatiin olla kotona. Vaikka remontti näin hieman venyikin, tuli nuo pari kotipäivää todella tarpeeseen tuossa kohtaa. Perjantaina sitten vietettiin taas päivä poissa kotoa.2. viikko
Toinen remonttiviikko sujui jo paljon ensimmäistä paremmin. Jotenkin arkeen oli jo tullut tietynlaiset rutiinit, eikä kotoa poisoleminen tuntunut enää niin kummalliselta. Tehtiin paljon kaikenlaista, mm. käytiin luontopolulla ja uimassa. Tällä viikolla tajusin myös, että ollessamme vanhempieni luona voin tehdä ruokaa kotiinkin, eikä tarvitse turvautua vain pakkaseen ja mikroruokiin. Jännä, miten sitäkään ei ollut tullut aikaisemmin ajateltua. :D Mutta olipas muuten haastavaa suunnitella ruokia kotiin, kun käytössä oli ainoastaan mikro ruuan valmistusta ajatellen. Aina kun luulin keksineeni jonkun ruuan, mitä saisin tehtyä, olisi se sittenkin vaatinut uunia tai hellaa. Onneksi tosiaan älysin sitten tehdä ruokia mummilassa ja tuoda niitä sieltä kotiin. Vedetkin saatiin vessaan takaisin ja arki kotona helpottui hieman.
3. viikko
Remonttiarki alkoi jo puuduttaa, etenkin kun tuntui, ettei homma juuri etene. Aamulla kotoa lähtiessä saatoin esimerkiksi luulla, että illalla vaikkapa katto on valmis tai seinät maalattu, riippuen tietenkin aina siitä, mitä minäkin päivänä oli tarkoitus tehdä. Remontti eteni kuitenkin niin, että kaikkea oli vähän aloitettu, mutta mikään ei varsinaisesti valmistunut. Sen takia remontin eteneminen varmasti olikin niin hankala huomata. Keittiökalusteita asennettiin osittain paikoilleen ja keittiö alkoi jo etäisesti muistuttaa keittiötä. Tällä viikolla kodinkoneet tulivat, mutta niiden asennus venyi seuraavaan viikkoon sähkömiesten kiireempien töiden takia. Myöskään sen takia keittiö ei ollut luvatusti viikonloppuna käytössä ja ruoka "tehtiin" edelleen eteisessä.
4. viikko
Pikkuhiljaa keittiö alkoi valmistua ja eri osa-alueet saatiin tehtyä loppuun. Kodinkoneet asennettiin paikoilleen ja saatiin lupa laittaa keittiössä ruokaa, vaikkei sitä vielä muuten pystynytkään käyttämään. Seuraavana päivänä päästiin jo tuomaan osa tavaroista paikoilleen ja lopulta keittiö oli "valmis" käyttöön. Valmis lainausmerkeissä sen takia, että saadessamme keittiön käyttöön jäi seuraavalle viikolle vielä muutama pikkuhomma, mm.puuttuvien vetimien asennus, yhden seinän kolhun korjaaminen ja maalaaminen, jalkaistojen laitto ja liukuoven asennus. Nämä käytiin tekemässä seuraavalla viikolla.Nyt keittiö on ollut käytössämme jo muutaman viikon ja onhan se kyllä kiva! Vähän erilaista laittaa ruokaa, kun hellassa on muitakin säätöjä kuin on tai off ja ruokaa ei tarvitse käristää. Jopa jauhelihan paistaminen on saanut ihan uuden ulottuvuuden, kun se oikeasti paistuu eikä käy niin, että kun lihan laittaa pannulle, pitää taas odotella kymmenen minuuttia että jo kuumana ollut levy lämpenee uudelleen. Jonka jälkeen liha tietenkin käristyy... Nyt odotellaan vielä uutta jääkaapin ovea ja liukuovea, jotka menevät takuussa vaihtoon, koska olivat vialliset. Myös yksi putki lavuaarin alta vaihdetaan, sillä se tiputti vettä ja putkimiehen tarkastuksen jälkeen selvisi kyseisen putken olevan liian lyhyt... Kynnyslista uuden ja vanhan lattian väliltä puuttuu vielä myös, mutta se ei onneksi vaikuta keittiön käyttöön.

Yleistä
Remontin aikana meillä oli käytössä pääasiassa kertakäyttöastiat. Kuitenkin lapsilla oli molemmilla käytössä myös yhdet omat lautaset, jotka pyrittiin pesaisemaan heti käytön jälkeen. Samoin itselläni pidin käytössä teemukin. Myös aterimet oli oikeat. Eli eihän meillä oikeastaan ollutkaan kertisastioita kuin minulla ja jonilla lautaset, ja mukit esim.jugurttia ja juomista varten. :D Loppua kohden oikeiden astioiden määrä koko ajan lisääntyi ja välillä tiskivuori oli melkoinen. Ehkäpä arkea helpotti myös se, kun siirryin tiskaamaan vessasta kylppäriin ja otin vadin käyttöön. Pieniä asioita, joita ei tullut ajatelleeksi remontin alussa: silloin ajattelin vain, että tehdään mahdollisimman vähän tiskiä, jottei tarvitse varsinaisesti tiskata. Loppupeleissä kuitenkin ne oikeat astiat oli _yllätysyllätys_ paljon kertakäyttöisiä käytännöllisempiä, eikä se tiskaaminenkaan niin haastavaa ollut vallitsevissakaan olosuhteissa.

Raskainta tuon remontin aikana oli juuri se kotoa pois oleminen. Se, kun aamulla piti ruokkia lapset ja saada kaikki lähtökuntoon ajoissa. Lähteä pois kotoa kuluttamaan päivää. Aamupäivät kuluivatkin ihan mukavasti, mutta iltapäivät olikin sitten hieman haasteellisempia. Ja se illalla kotiintuleminen: hirveällä kiireellä ruokaa lapsille ja koirille, koirien ulkoiluttaminen, siivoaminen, tiskaaminen, pyykkääminen... Kirjoitinkin jo aiemmin siitä, kuinka tämä jakso sai minut pohtimaan sitä, minkälaista se arki sitten onkaan, kun palaan töihin. Kaiken kaikkiaan remonttiaika oli siis melkoista kiirettä koko ajan ja erittäin raskasta. Nyt voi viimein huokaista helpotuksesta, kun remontti on ohi, vaikka riittäisihän täällä remontoitavaa kyllä muutenkin. Ehkä nyt kuitenkin jonkin aikaa vaan nautitaan meidän uudesta ihanasta keittiöstä. :)

Siellä varmasti odotellaan kuvia uudesta keittiöstä. Tarkoitus olisikin mahdollisimman pian saada otettua kuvat nyt valmiista keittiöstä ja laittaa tänne blogiin ennen ja jälkeen kuvia.

2 kommenttia:

  1. Miksi te ette voineet kokonaan majoittautua mummolaan remontin ajaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei me haluttu. Haluttiin kuitenkin aina se oma rauha iltoihin ja tutut kuviot. Myös eläinten kanssa olis ollut haastavaa, meillä on kaks koiraa ja kissa ja mun porukoilla metsästyskoiria, joten sit olis saanut olla vahtimassa eläimiä ettei tule kahnauksia, tai oikeastaan niitä ei olis edes voinut pitää samassa tilassa. Kotoa oli myös helpompi aamuisin lähteä esim Lotan kerhoon jne. Eli haluttiin siis olla kotona "omissa oloissa" illat ja yöt.

      Poista